LDP: Nema rušenja Vlade

Izvor: B92, 23.Dec.2009, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP: Nema rušenja Vlade

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je da LDP neće dozvoliti rušenje Vlade, jer bi to bio uvod u haotični politički period.

Odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da poslanici te stranke daju podršku Vladi, umesto Saveza vojvođanskih Mađara, koji nisu podržali budžet, Jovanović je rekao da nema razloga za bilo kakve spekulacije i da LDP smatra da je "ovu nesigurnu vladu" potrebno održati do trenutka kada će biti jasno da je osigurana evropska budućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemlje.

Prema njegovim rečima, LDP ništa ne duguje Demokratskoj stranci, ali duguje građanima, zbog čega će nastaviti sa politikom koja na prvo mesto stavlja interese društva.

Jovanović je istakao i da nema prostora za ulazak LDP-a u Vladu jer bi time, kako je naveo, samo unutrašnje razlike u Vladi bile povećane.

"Sve ono što se u međuvremenu pozitivno dešavalo – ukidanje viza, deblokada Prelaznog trgovinskog sporazuma, podnošenje kandidature za članstvo u Evropsku uniju nam daje za pravo kada kažemo da nismo pogrešili što smo pružali podršku evropskim nastojanjima Vlade", ocenio je on.

Jovanović je naglasio i da LDP ne želi da buduća vlada Srbije bude vlada između Tadića i Nikolića zbog toga što bi to bila "vlada statusa kvo".

"Želimo da buduća vlada bude vlada koja bi pre svega zavisila od sposobnosti LDP da motiviše i modernizuje društvo, ali za tako nešto nam je potreban dogovor sa građanima i svest u društvu, koja u ovom trenutku nije na tom nivou", zaključio je Jovanović.

"Spremni smo da učinimo sve što može da učini jedna opoziciona parlamentarna stranka kako bi se nastavio proces demokratizacije društva, kako bi se zaštitilo pravosuđe, druge nezavisne institucije", kaže on.

"Imamo Državnu revizorsku instituciju, Republičku radio-difuznu agenciju, ombudsmana, poverenika, svi oni praktično u ovom trenutku delimično uspešno obavljaju svoj posao zbog političkih stega koje ih guše. Naša obaveza je da vratimo tu slobodu u život”, ističe lider LDP-a.

Jovanović je prokomentarisao i izbor sudija

"Što se tiče sudija koji su se provukli pod socijalistima, Palmom i PUPS-om, potrudićemo se da se ipak u jednoj drugačijoj, normalnoj atmosferi, u skladu sa zakonom i Ustavom, povede rasprava o onome šta su oni radili. Uveravamo građane da vladajuća koalicija to neće moći da zaustavi i spreči”, ističe Jovanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.