Kušner: Nezavisnost je nepovratna

Izvor: B92, Beta, 01.Mar.2010, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kušner: Nezavisnost je nepovratna

Priština -- Ministar inostranih poslova Francuske Bernar Kušner izjavio je u Prištini da je za Francusku nezavisnost Kosova nepovratna.

Bernard Kušner dočekan je kao stari prijatelj od strane najviših kosovskih zvaničnika.Visoko cenjenim gostima se u Prištini omogućava da se obrate kosovskom parlamentu i Kušner je u polusatnom izlaganju rekao da nezavisnost Kosova predstavlja istorijski tok koji ne može da se zaustavi ili izmeni. On je ohrabrio lidere da započnu dijalog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa Srbijom jer je to put koji jedino vodi ka EU.

"Ne znam čas a ni datum, ali znam da će se jednog dana Kosovo i Srbija nalaziti u Evropskoj uniji, kao nezavisne i prijateljske zemlje. Bila bi iluzija da mislimo da možemo ići ka Evropi, ometajući susednu zemlju da i ona ide istim putem", rekao je on.

Kušner je pozdravio poslednje lokalne izbore na Kosovu, navodeći da su oni pokazatelj da su Srbi Kosova spremni da pruzmu aktivnu ulogu za svoju budućnost na Kosovu.

"Mnogo je proteklo od moje poslednje posete aprila 2007.godine, i taj put se može nazvati sa jednom rečju- nezavisnost. Želim da vam u ime Francuske kažem da se vaša nezavisnost ne dovodi u pitanje, to je istorijski tok i niko i ništa ne može da izmeni ovaj tok istorije, što svi treba da prihvate", rekao je Kušner.

Kosovski lideri odali su Francuskoj velike zasluge za pomoć pruženu nakon rata ali i doprinos kosovskoj nezavisnosti.

Govoreći o spoljnoj politici njegove vlade, premijer Hašim Tači rekao je da je ona posvećena dobrosusedstvu sa Srbijom.

"U interesu je naših strana, kao i stabilnosti, regionalne saradnje i evropske perspektive, da se sa Srbijom zaokruži prošlost. Pitanje statusa je završeno i verujem da to zna ceo svet", rekao jeTači.

Drugog dana posete Kosovu, Kušner će se sastati sa najvišim međunarodnim zvaničnicima u Prištini a posle toga će posetiti novoformiranu srpsku opštinu Gračanica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.