Kurti se spremao za rat protiv Srbije

Izvor: B92, 13.Okt.2019, 08:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kurti se spremao za rat protiv Srbije"

Danica Marinković, koja je kao sudija vodila istrage protiv "najvećih favorita" izbora na KiM kaže da se Kurti za rat protiv Srbije spremao od 1991. godine.

"Lider pokreta Smoopredeljenje i kandidat za premijera privremenih prištinskih institucija 1999. nije krio koliko mrzi Srbe, a govorio je da se za rat protiv Srbije spremao još od 1991. godine", kaže sudija Danica Marinković, koja je u vreme kada je bila sudija Okružnog suda u Prištini saslušavala Kurtija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Aljbin Kurti nije stigao da okrvavi ruke jer je uhapšen na vreme. Da nije, verovatno bi uspeo da organizuje mrežu gerile među Albancima u Prištini tokom rata 1999.", kaže Marinković za "Večernje novosti".

Ona se presića da joj je Kurti tokom saslušanja 2000. godine na besprekornom srpskom izdiktirao sva mesta na KiM gde se u ime štaba OVK, kao prevodilac i savetnik Adema Demaćija, "oca" OVK, sretao sa predstavnicima međunarodne zajesnice.

"Tvrdio je i da je kontakt sa teroristima OVK prekinuo 1999. posle Rambujea, nezadovoljan 'mekim' pristupom Zapada prema Srbiji", navodi Marinković.

Ona je upozorila i da tu izjavu Kurtija iz istražnog postupka ne treba uzimati zdravo za gotovo, jer je bilo jasno da je, kada je uhapšen 1999. godine, pokušao da uspostavi albanski gerilsku mrežu u gradovima na KiM.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sudija Danica Marinković: Kurti mi priznao - ubijao bih Srbe!

Izvor: Večernje novosti, 13.Okt.2019

Lider "Samoopredeljenja" 1991. planirao rat sa Srbijom. Fatmir Ljimaj lično naredio streljanje 100 Srba iz Orahovca. Ljuan Mazreku priznao silovanje i ubistvo devojčice (12) i dečaka (8) ALjBIN Kurti nije stigao da okrvavi ruke jer je uhapšen na vreme. Da nije, verovatno bi...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.