Kuba i Karpati važniji od Ustavnog suda

Izvor: Politika, 02.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuba i Karpati važniji od Ustavnog suda

Početak redovnog jesenjeg zasedanja Narodne skupštine Srbije obeležile su juče, pre svega, primedbe opozicionih poslanika što se među 34 predviđene tačke dnevnog reda nije našao nijedan od zakona čije usvajanje nalaže Ustavni zakon. Objašnjenje Olivera Dulića, predsednika parlamenta, da predloge tih zakona vlada još nije dostavila, bilo je samo dodatni povod da ova tema dominira i u raspravi o predlozima izmena seta zakona o državnoj administraciji, koji su već bili na dnevnog redu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u junu, ali su tada povučeni. Svi opozicionari, osvrtali su se i na to što Srbija još nema Ustavni sud...

Ipak, upravo su opozicioni poslanici tražili da se, inače obiman dnevni red, proširi novim tačkama, koje takođe nisu u vezi sa onim što propisuje Ustavni zakon. Tako je poslanički klub SRS-a predložio je da se u dnevni red, po hitnom postupku, uvrsti njihov Predlog deklaracije, kojom bi Narodna skupština Srbije "osudila blokadu i izolaciju Kube, koju sprovode SAD", a parlament je ovaj predlog prihvatio sa 131 glasom "za", četiri "protiv", 8 "uzdržanih", dok 52 nisu glasala. Tomislav Nikolić je tražio i da se proveri da li je tačno da je, na jednom od komiteta, naš predstavnik u UN glasao za produženje blokade Kubi.

Poslanici SVM-a Laslo Varga i Balint Pastor protestovali su što Dulić, iako im je, kako su rekli, obećao, u dnevni red nije uvrstio njihov predlog izmena Zakona o radiodifuziji, što su ocenili kao "dokaz da se DS i G17 plus nacionalnih manjina sete samo u vreme izbora". Ninoslav Dimitrijević (SPS) pitao je kada će vlada predložiti izmene Zakona o penzijskom osiguranju da bi se "penzije usklađivale sa zaradama, jer su sada niže i od zakonske obaveze da iznose 60 odsto od zarade." Aleksandar Vučić (SRS) protestovao je što, uprkos obećanju, na dnevnom redu nema Izveštaja Anketnog odbora o "energetskoj mafiji i bankarskim poslovima koji su pratili rad te mafije", a Nenad Čanak (LSV), što na dnevnom redu nema njegovog predloga o zabrani neonacističkih organizacija, simbola i obeležja.

Tek posle svih ovih pitanja i protesta, prešlo se na dnevni red, koji predviđa i rasprave o predlozima zakona o potvrđivanju konvencija Ujedinjenih nacija, o borbi protiv dezertifikacije u zemljama sa teškom sušom i/ili dezertifikacijom, posebno u Africi, i o proceni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu, zatim o potvrđivanju Okvirne konvencije o zaštiti i održivom razvoju Karpata, Konvencije o očuvanju evropske divlje flore i faune i prirodnih staništa i Konvencije o očuvanju migratornih vrsta divljih životinja ...

Na početku objedinjene rasprave o predlozima izmena zakona o vladi, o državnoj upravi, o platama državnih službenika i nameštenika i o državnim i drugim praznicima, Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, rekao je da se predloženim izmenama ovi zakoni usklađuju sa Ustavom. Izmenama Zakona o vladi, menja se, naveo je ministar, tekst zakletve članova vlade, utvrđeno je da član vlade ne može istovremeno biti i poslanik u srpskom i u parlamentima Vojvodine, gradova i opština. Pored toga, precizira se, kazao je Marković, da vlada kojoj je prestao mandat može da obavlja samo tekuće poslove, ne može da predlaže zakone, ali ni da zapošljava državne službenike... Novim rešenjima za iniciranje postupka za izglasavanje nepoverenja vladi potrebno je 60, umesto, kao sada, 20 poslanika.

--------------------------------------------------------------------------

Problem sa kvorumom

Vladajuća koalicija imala je, prema nezvaničnim informacijama, malih problema sa obezbeđivanjem kvoruma s obzirom na to da je dosta poslanika odsustvovalo zbog odlaska u Strazbur na zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, a, prema, takođe, nezvaničnim tvrdnjama, problem je rešen uz pomoć socijalista.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.