Krulj: Razdvojiti politiku i akademske kriterijume

Izvor: BKTV News, 07.Jun.2014, 00:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krulj: Razdvojiti politiku i akademske kriterijume

Akademska zajednica u Srbiji bi trebalo da ima kriterijume nezavisne od politike, kaže profesor Krulj povodom polemike o navodnom plagijatu doktorata ministra.
 

 
Postoje dve paralelne svesti odnosno dva paralelna sveta – politički i akademski i problem je kada ta dva sveta počinju da se preklapaju, rekao je profesor Vladimir Krulj Tanjugu.
“Mislim da bi akademski svet u Srbiji trebalo da nastavi da se bavi svojim poslom, zatim treba da se napravi rangiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << univerziteta, da se napravi rangiranje kvaliteta teza i komisija koje tamo učestvuju, a političari treba da imaju svoju jasnu odgovornost pred ljudim koji, na kraju, glasaju za njih”, istakao je Krulj, sa francuske škole za državnu upravu “Ecole nationale d’ administration” 

Krulj, koji je i viši savetnik konsalting kompanije Kreab sa sedištem u Briselu, smatra da ne bi trebalo da postoji razlika kada se sumnja na plagijat između političkih i drugih ličnosti, ako se posmatra sa akademskog stanovišta. 

Ističe da akademska zajednica treba da formira sopstvene kriterijume pod kapom koju bi, kako kaže, trebalo da formira država i dodao da su univerziteti i fakulteti ti koji se bore za svoje mesto na tržištu znanja ili univerziteta, pre svega svojim kvalitetom i mogućnostima za dalje istraživanje i zaposlenje studenata. 

“Glavno pitanje je šta naši fakulteti žele i kako žele da se rangiraju i kako da budu viđeni od strane studenata”, rekao je on napominjući da se to tiče budućnosti društva u celini. 

Krulj je rekao da je našem društvu potrebno da se ustanovi jasan i transparentan “put ponašanja svih univerziteta”. 

Krulj je dodao da su politika i akademija dva potpuno različita sveta, ali sa istom krunom delovanja, a to je reputacija koja se stiče na dva potpuno različita koloseka.

Izvor: B92,Tanjug
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.