Krkobabić odbija zahtev za vanrednom sednicom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krkobabić odbija zahtev za vanrednom sednicom

BEOGRAD - Predsedavajući Skupštine Srbije Jovan Krkobabić, reagujući na zahtev iz DSS da sazove vanrednu sednicu skupštine, izjavio je da nema pravo da zakaže vanrednu sednicu parlamenta, jer Ustav i skupštinski Poslovnik ne predviđaju takvu mogućnost.

Krkobabić je Tanjugu rekao da, kao najstariji poslanik, rukovodi radom prve sednice na kojoj je završena samo prva tačka, odnosno verifikovani poslanički mandati, a posle toga određena pauza, jer nije bilo skupstinske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << većine za izbor predsednika i drugih organa parlamenta.

On je podsetio i da još nisu konstituisane poslaničke grupe, osim poslaničkog kluba SRS, pa zato ne može ni da sazove konsultacije sa njima.

Krkobabić, koji je i predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), smatra da parlament može brzo da se konstituše do kraja, kada se uspostavi parlamenarna većina, posle čega bi Skupština mogla normalno da radi.

"Za sada je situacija delikatna i vezane su nam ruke, a ja, kao ozbiljan čovek, ne mogu da postupam mimo Ustava i Poslovnika."

DSS: Poslovnik je „nesavršen akt" i ne sme da bude prepreka

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić zatražio je danas od predsedavajućeg Skupštine Srbije Jovana Krkobabića da sazove konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih stranaka o održavanju vanredne sednice parlamenta o Kosovu i Metohiji.

"To su veoma važna pitanja i smatramo da jedan jedini državni organ u ovom trenutku postoji legitimno i legalno i može da odgovori na taj izazov, da jednostavno država preko tog državnog organa reaguje, a to je Narodna skupština Republike Srbije", rekao je Aligrudić.

Osvrćući se na tumačenja da predsedvajući konstitutivne sednice parlamenta po poslovniku nema pravo da saziva sednice skupštine, Aligruć je rekao da je Poslovnik o radu Skupštine Srbije "nesavršen akt" koji ne bi smeo da bude prepreka rešavanju važnih državnih pitanja.

Koalicija DSS-NS podnela je juče, uz podršku radikala, incijativu parlametnu za zakazivanje hitne sednice na kojoj bi se donela odluka o poništavanju Ustava Kosova i neprihvatanju misije Euleks.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.