Kremlj: Kosovo - duh iz boce Zapada

Izvor: B92, 11.Mar.2014, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kremlj: Kosovo - duh iz boce Zapada

Moskva -- Deklaracija nezavisnosti koju je usvojio parlament na Krimu je potpuno legitimna, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

"Rusija će potpuno poštovati slobodnu volju koju će narod na Krimu iskazati na referendumu, na koji su pozvani i strani posmatrači", poručeno je iz Kremlja.

Govoreći o "kosovskom presedanu", koji se spominje i u prvom pasusu krimske deklaracije, Mihail Margelov, predsedavajući Odora za inostrane poslove Ruske Federacije, kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je to "duh iz boce koji je oslobodila Evropa".

"Kosovski presedan je planiran i odobren od Zapada, tako da je taj duh samoopredeljenja iz boce na slobodu pustila Evropa, a ne Rusija", rekao je Margelov. prenosi Itar-tas.

Krimski parlament proglasio je danas deklaracijom nezavisnost tog poluostrva od Ukrajine uoči referenduma o pripajanju te teritorije Rusiji, koji će se održati nedelju.

Deklaracija nezavisnosti Autonomne Republike Krim i Sevastopolja u prvom pasusu se poziva na slučaj Kosova i mišljenje Međunarodnog suda pravde iz 2010.

Donji dom ruskog parlamenta Duma razmatraće 21. marta predlog zakona o pripajanju stranih teritorija koje izraze takvu želju, kao što je to sa Krimom.

Istovremeno, ukrajinski parlament je izglasao suspendovanje referenduma o budućnosti Krima, koje je Vrhovni savet Krima zakazao za 16. mart.

Kako javljaju ruske agencije, vazdušno-desantne jedinice ruske vojske počele su danas u centralnom delu Rusije opsežne vežbe sa oko 3.500 padobranaca

Ruska vlada ističe potrebu "poštovanja prava građana Krima da nezavisno odluče o svojoj sudbini u skladu sa normama međunarodnog zakona".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rusija: Krimska deklaracija potpuno zakonita, Merkel: Ruska Aneksija

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Mar.2014

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da je deklaracija o nezavisnosti koju je jutros usvojio parlament Krima - potpuno zakonita, dok je Nemačka kancelarka Angela Merkel označila akciju Rusije na Krimu kao 'aneksionu'.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.