Krasić umesto Tabakovićeve

Izvor: Politika, 19.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krasić umesto Tabakovićeve

Za novog predsednika Odbora za finansije izabran Zoran Krasić (SRS). – Socijalisti uzdržani, G17 plus kaže da SPS pere ruke, što nije fer

Jorgovanka Tabaković (SNS) smenjena je juče sa funkcije predsednika Odbora za finansije Narodne skupštine Srbije, a na njeno mesto izabran je Zoran Krasić (SRS). Za smenu Tabakovićeve glasalo je osam poslanika vladajuće koalicije i SRS-a, uzdržani su bili Balint Pastor (SVM) i Zoran Kasalović (SPS), a protiv Igor Bečić (SNS).
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Zahtev za smenu Tabakovićeve potpisalo je šest poslanika vladajuće koalicije, uključujući i Kasalovića, a smena je prošla, takoreći, bez ikakve rasprave. Tabakovićeva je, pre nego što je prepustila predsedavanje Branki Ljiljak (DS), kazala da se nastavlja hajka na poslanički klub „Napred Srbijo”, zahvalila se „strankama koje nisu htele da učestvuju u tome” i dodala da stranka kojoj pripada neće opstruirati rad ni odbora, ni parlamenta.

Nada Kolundžija, šef poslaničke grupe DS-a, zahvalila se Tabakovićevoj na izvanrednom radu i istakla da smena nema nikakve veze ni sa odnosom prema njoj lično ni prema SNS-u. Nada Kolundžija je istakla da posle raskola u SRS-u opozicija nije mogla da se dogovori i da je vladajuća koalicija preuzela odgovornost da reši problem, da odbor i parlament ne bi bili žrtve sukoba SRS-a i SNS-a.

Balint Pastor je najavio da će biti uzdržan pri glasanju, jer nema primedbi na profesionalni rad Tabakovićeve, a „što se tiče nekih dogovora, mi u tome nismo učestvovali”. Međutim, Zoran Kasalović (SPS), koji je potpisao zahtev za smenu, svojom uzdržanošću iznenadio je vladajuću koaliciju, pa je Vlajko Senić (G17 plus) rekao da je glasanje bilo tehničko, pa je, „vrlo čudno da neko potpiše inicijativu, pa onda bude uzdržan, bilo kakvo pranje ruku nije potrebno”. Kasalović je, međutim, i pri glasanju za izbor Zorana Krasića bio uzdržan. On nije želeo da objašnjava zašto je tako glasao, a Branko Ružić, šef poslaničke grupe SPS-a, kaže za „Politiku” da je „uzdržanošću pri glasanju pokazan odnos SPS-a prema dogovoru, ili nedostatku dogovora, a što se tiče Senićeve izjave, možda on nema dovoljno informacija”.

Senić za „Politiku” kaže da nije bilo nikakvog dogovora u vladajućoj koaliciji da neko bude uzdržan. On dodaje da dogovor i nije postignut u parlamentu, „iskreno govoreći, nama je samo isporučen da ga realizujemo, nažalost, Skupština još uvek tako funkcioniše”. Senić zaključuje: „Ako smo deo vladajuće koalicije, onda treba zajedno da radimo i prijatne i neprijatne stvari. Ovo prosto nije fer.”

M. Čekerevac

[objavljeno: 20/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.