Kraj za crne stranačke fondove

Izvor: S media, 10.Maj.2010, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj za crne stranačke fondove

Do kraja godine biće konačno stavljena tačka na "crne fondove" stranaka u Srbiji pošto će Zakon o finansiranju političkih partija, koji će u ovoj oblasti propisati nova pravila igre i stroge sankcije, biti gotov do juna, najavio je državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.

"Uvode se jasne kazne, od direktne, lične i prekršajne krivične odgovornosti za nadležne, do ukidanja sredstava iz budžeta za nedostavljanje finansijskih izveštaja, pa i zabrane političke >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << stranke", rekao je za današnje "Novosti" Homen, koji tvrdi da je ovo jedan od najznačajnijih zakona u borbi protiv korupcije.

Sva sredstva koja dobijaju van budžeta, do poslednjeg dinara, stranke će morati da objave na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, koja će pored Državne revizorske institucije kontrolisati predate izveštaje.

Homen objašnjava da će Agencija ć imati pravo da angažuje sve državne institucije, uključujući i tužilaštvo i poresku policiju kako bi proverila tačnost prijavljenih donatora i iznosa novca koje su stranke prikupile.

Dordje Vuković, iz CeSida, koji je pored Homena u radnoj grupi za pripremu novog zakona o finansiranju partija, rekao je da strankama, najverovatnije, neće biti postavljeni limiti koliko novca mogu da, iz privatnih izvora, prikupe i potroše u kampanji.

Ti limiti će, verovatno, ostati na sadašnjem nivou - 10 prosečnih plata za fizičko lice i 100 za preduzeća.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.