Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2021, 19:22

Kovač i Falkoni o ulozi parlamenta u procesu evrointegracija

Predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač sastala se danas sa ambasadorom Francuske u Srbiji Žan Luj Falkonijem, a centralna tema razgovora bila je uloga Narodne skupštine u procesu evropskih integracija.

Kovač je kazala da Odbor vrlo intenzivno radi na razmatranju predloga zakona i njihovom usklađenošću sa tekovinama Evropske unije.

Odbor je, navodi, razmotrio i dao pozitivno mišljenje na Predlog pregovaračke pozicije Srbije za Međuvladinu konferenciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o pristupanju Srbije Evropskoj uniji za poglavlje 10 - "Informaciono društvo i mediji" i na Predlog pregovaračke pozicije Srbije za Međuvladinu konferenciju o pristupanju Srbije Evropskoj uniji za Poglavlje 19 - "Socijalna politika i zapošljavanje".

Falkoni je rekao da je Francuska iskreno posvećena proširenju Evropske unije i da pruža punu podršku Srbiji na ovom putu.

Obrazložio je da uvođenje nove metodologije proširenja EU nije osmišljeno da koči ovaj proces, već da ukaže na neophodnost reformi koje trebaju da se preduzmu u zemljama koje žele da postanu članice Unije.

Kovač je navela je uloga Odbora i Narodne skupštine po pitanju integracija višeslojna i da je Skupština, po preporuci Evropske komisije, prestala sa praksom donošenja zakona po hitnom postupku, te da je Odbor nastavio sa praksom razmatranja izveštaja nezavisnih regulatornih tela i donošenjem zaključaka povodom tih izveštaja.

Istakla je i da se na više načina promenila i dinamika rada Narodne skupštine, navodeći kao primer institut poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu članovima Vlade, redovnost podnošenja izveštaja resornih ministara skupštinskim odborima, kao i redovne sastanke Kolegijuma Narodne skupštine na kojim se dogovora koordinacija rada. Kovač je objasnila i da je obaveza predlagača zakona da uz predlog zakona dostavi i izveštaj o usklađenosti sa pravnim tekovinama Evropske unije i da predsednici odbora kao izvestioci u plenumu izveštavaju Skupštinu o predlozima zakona.

Ona je objasnila i razmatranje pregovaračkih pozicija u okviru Odbora i saradnjom sa Nacionalnim Konventom, kao predstavnika nevladinih organizacija, koji imaju prava na sugestije, koje u daljem procesu, Odbor može da predstavi u formi amandmana.

Kovač je ukazala i na povećan broj javnih slušanja u Domu Narodne skupštine u procesu priprema samih zakona ili implementaciji pojedinih zakona.

Obavestila je ambasadora Francuske da je upravo danas u Skupštini održano drugo javno slušanje na temu promene Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa, o kojima će narodni poslanici raspravljati u plenumu 8. juna.

Ambasador Falkoni se zahvalio predsednici Odbora na objašnjenjima i ulozi koju Skupština ima po pitanju evropskih integracija, navodeći da je zainteresovan i otvoren za sve vrste pitanja koju bi poslanici mogli da imaju za njega, s obzirom da će Francuska predsedavati Evropskom unijom prvom polovinom 2022. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Joksimović i Bilčik o reformama i pristupnom procesu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2021, 15:07

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom o aktuelnim reformskim aktivnostima Vlade Srbije u procesu evropskih integracija...Joksimović je informisala sagovornika o brojnim koracima koje Srbija preduzima...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.