Izvor: Blic, 11.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovač: Mrgud doveo 'Škorpione' u Trnovo

Kovač: Mrgud doveo 'Škorpione' u Trnovo

Bivši ministar policije Republike Srpske Tomo Kovač rekao je da je Vrhovna komanda RS na jednoj sednici u julu 1995. godine donela odluku da zatraži pomoć od Srbije i RSK da im pošalje dobrovoljce i dezertere kako bi opstala RS.

Kovač, koji je u to vreme bio zamenik ministra policije, navodi da je MUP Srbije poslao svoje policijske snage, oko 500, koji su obavljali policijske poslove u RS.

'MUP RSK je poslao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svoje posebne policijske jedinice i ‘Škorpioni’ su stigli u okviru tih jedinica. Ti ‘Kajmani’, ‘Plavi’ i ‘Škorpioni’ su sebe tako nazivali na ratištu. ‘Škorpione’ je iz Erduta doveo je pomoćnik ministra policije RSK Milan Milovanović zvani Mrgud', rekao je Kovač za sarajevsku Slobodnu Bosnu. On je rekao da su 'Škorpioni' bili u sastavu posebnih jedinica MUP-a Republike Srpske.

'Škorpioni' su bili upućeni u Trnovo, jer je linija padala i jer je to bilo najgore ratište gde je Armija BiH Srbima nanosila žestoke gubitke, rekao je Kovač. Upitan da li je naređenje da se napadne Srebrenica došlo iz Srbije, Kovač je rekao:

'Ja to ne znam. To najbolje zna Mladićev glavni bezbednjak pukovnik Ljubiša Beara i on će to razjasniti u Hagu. Suština sa Srebrenicom je da su ušli tako i onda pozvali sve moguće lešinare da im pomognu.' Kovač smatra da je upravo Beara proizveo haos u Srebrenici. On je rekao da su 'Škorpioni' bili na nivou jedne čete, da ih je bilo 70 i da su na Jahorini pokušali da siluju jednu ženu, nakon čega su ih pohapsili njihovi komandanti.

Jovica Stanišić u početku nije znao šta se zbiva u Srebrenici, ali je naknadno istraživao šta se dogodilo, odnosno po čijem nalogu je napadnuta, kako su prebacivane žrtve i gde su kopane jame, rekao je Kovač.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.