Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Apr.2012, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovač: Malo žena u politici

BEOGRAD -

Poslanica Saveza vojvođenskih Mađara (SVM) u Skupštini Srbije Elvira Kovač je danas ocenila da će procenat žena u javnom životu i politici i dalje biti nizak uprkos tome što će, po novom zakonu, u sledećem sazivu republičkog parlamenta biti bar 30 odsto žena.

Kovač je kazala da u Skupštini Srbije sada ima oko 20 odsto žena i podsetila da su u međuvremenu kvote u izbornom zakonodavstvu "naterale" stranke da svaka treća osoba na listi mora da bude žena.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Mada je učešće žena u političkom životu u Srbiji u okviru evropskog proseka, to nije dovoljno, ocenila je Kovač na tribini beogradskog odbora SVM "Žene u javnom životu".

"Nema ih među predsedničkim kandidatima, predsednici stranaka su uglavnom muškarci, a ni među potpredsednicima političkih stranaka nema puno žena", navela je ona.

Kovač je ukazala da su glavni razlozi male zastupljenosti žena u politici kućne i porodične obaveze, predrasude, nedostatak samopouzdanja i podrške porodice, političke stranke, birača ali i samih žena - i koleginica i onih koje biraju.

"Nema solidarnosti među ženama, a žene vrlo retko glasaju za žene zbog ljubomore ili zavisti", ocenila je Kovač.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.