Koštuničin šef kabineta komanduje policijom

Izvor: Blic, 25.Feb.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštuničin šef kabineta komanduje policijom

Neformalnu ali faktičku kontrolu nad policijom preuzeli su Aleksandar Nikitović, šef kabineta premijera Koštunice, i premijer lično. Oni, tvrdi sagovornik „Blica" iz Vlade, donose sve najosetljivije odluke i izdaju naloge policiji, preko državnih sekretara i direktora policije, otkako je ministar policije Dragan Jočić na oporavku. I 21. februara, kada je u napadu na ambasadu SAD nastradao i jedan srpski mladić, policija je, tvrdi naš izvor, naloge dobijala od Nikitovića, unapred >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << usaglašene sa premijerom.

Iako Koštunica i Nikitović nemaju saglasnost Vlade Srbije za preuzimanje ovih ingerencija, Vlada se i dalje povodom ovog pitanja ne oglašava. A Koštunica i Nikitović svoju kontrolu prikrivaju pomoću državnih sekretara i direktora policije. Odgovore na ova pitanja zatražio je predsednik Srbije Boris Tadić, sazivajući sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Posle današnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost javnost bi trebalo da dobije odgovor na pitanje šta se zapravo događalo u noći 21. februara i šta će tim povodom biti preduzeto, ko će snositi odgovornost za izgubljen život i za štetu nanetu državi pred očima čitavog sveta.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, koju je predsednik Srbije najavio da je sazvao odmah posle incidenata u Beogradu, biće održana danas. Iako je Boris Tadić odmah reagovao i zakazao sednicu, Savet se još nije sastao. Tema sastanka trebalo je da bude organizovanje protesta i odgovornost za propuste.

- Sednica bi trebalo da se održi danas jer su se čekali svi izveštaji kako o incidentu tako i o dešavanjima na Kosovu - kaže naš sagovornik, jedan od članova ovog tela.Za Gorana Petrovića, bivšeg načelnika Službe državne bezbednosti, pisac scenarija po kojem se odigravala drama pred američkom ambasadom 21. februara je - premijer lično. On ne sumnja da je premijer rukovodio policijom, kojoj je naređeno „voljno" u momentu kada je trebalo da reaguje i spreči paljenje američke ambasade.

- Nema sumnje da direktor policije i državni sekretar nemaju tu moć ni smelost da daju nalog policiji da reaguje suprotno od onoga što zahteva procena rizika bezbednosti. A skup je procenjen kao visokorizičan. Napadnuti objekti bili su meta huligana i samo četiri dana ranije, za očekivati je bilo da će to ponovo biti. Taj koji je rukovodio policijom dao je zeleno svetlo huliganima - kaže Petrović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.