Izvor: B92, 19.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Koštunica završava lošu karijeru"

Kraljevo, Novi Sad -- Predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać rekao sinoć u Kraljevu da će predsednički izbori sigurno imati i drugi krug.

"Izbori su zakazani sa veoma kratkom kampanjom i trajaće 14 dana, ali to je kampanja u kojoj će Srbija zaista imati prilike da svojim glasom pokaže šta misli o svom daljem razvoju", rekao je Korać na tribini održanoj u okviru predsedničke kampanje lidera LDP Čedomira Jovanovića.

On je kazao da bi vođa radikala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tomislav Nikolić sa zadovoljstvom Srbiju dao nekoj drugoj državi, što se ne može desiti nigde u Evropi, kao i da "lider jedne takve stranke ne bi preživeo ni jednu noć u politici".

"Imamo predsednika koji na sve kaže 'ja sam predsednik svih građana, sve je u redu, Srbija će ionako otići u Evropu trudili se mi ili ne'. Imam utisak da se on nalazi u zemlji koja je u Evropi i koja je rešila sve probleme, tako da se on ponaša kao pomiritelj", kazao je predsednik Socijaldemokratske unije.

Konvencija LDP-a u petak u Beogradu

Liberalno demokratska partija će u petak, 21. decembra u Domu Sindikata u Beogradu održati predizbornu konvenciju.

Kako je saopšteno danas iz te patrije, na konvenciji će govoriti lider i predsednički kandidat LDP-a Čedomir Jovanović.

Korać je rekao da premijer Vojislav Koštunica, koji je bio simbol reformske Srbije, završava jednu od najgorih političkih karijera u istoriji Srbije, stavljajući pred građane Srbije dilemu da li treba ući u evropske integracije.

"Bilo je poštenije da je to rekao građanima na izborima u septembru 2000. godine", rekao je Korać.

Poslanica na listi LDP Vesna Pešić rekla je da je prvi razlog LDP, SDU i njihovih koalicionih partnera da izađu na izbore to što je "došlo nekakvo zlo doba".

"Kao parlamentarna stranka, mi smatramo da imamo šta da kažemo građanima kako bi se mogli i za ovakvu političku opciju opredeljivati", kazala je bivša predsednica Građanskog saveza Srbije.

LSV bez predsedničkog kandidata

Predsedništvo LSV pozvalo članove i simpatizere da na pr3edstojećim predsedničkim izborima ne glasaju za kandidate SRS i SPS.

U Ligi socijaldemokrata Vojvodine navode da ti kandidati svojim delovanjem štete interesima građana Pokrajine. "Građanima u prvom krugu predsedničkih izbora dajemo na volju da se opredele u skladu sa onim šta kandidati mogu da im ponude", izjavio je predsednik LSV Nenad Čanak i dodao da do 20. decembra u ponoć još mogu da se raspišu i pokrajinski izbori.

Rukovodstvo LSV je tim saopštenjem implicitno povrdilo da ta stranka neće imati svog predsedničkog kandidata, niti će unapred stati iza nekog drugog.

Stav Predsedništva LSV je da se, pre nego što se uputi konačna poruka biračima, predsednički kandidati jasno izjasne koliko podržavaju autonomiju Vojvodine.

Ligaši bi u prvom krugu mogli da podrže kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića, jer se sa tom strankom nalaze u koaliciji u pokrajinskoj administraciji, ali i lidera LDP-a Čedomira Jovanovića, s kojim su uspeli da uđu u Skupštinu Srbije.

Teoretski, birači naklonjeni Ligi mogli bi glas da daju i predsedniku Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanu Pastoru, kao za sada jedinom autentičnom vojvođanskom kandidatu.

SPS: Potpisi za Mrkonjića

Potpredsednik Glavnog odbora SPS Dušan Bajatović izjavio je da će danas ili sutra biti završeno prikupljanje potpisa za predsedničku kandidaturu Milutina Mrkonjića, ocenjujući da bi njegov dobar izborni rezultat "omogućio povratak socijalista u političku orbitu u Srbiji".

SPS, kao "jedina partija levice u Srbiji", nudi partnerstvo svima onima koji su u protekloj sedmogodišnjoj tranziciji opljačkani, rekao je on na konferenciji za novinare i dodao da će u predstojećoj izbornoj kampanji "uloga tajkuna biti izuzetno značajna".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.