Izvor: B92, 05.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica upozorava Vladu Crne Gore

Beograd, Priština -- Vojislav Koštunica upozorio Podgoricu da je po Povelji UN dužna da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

"Nikada u dosadašnjoj istoriji Crne Gora se nije stavila na stranu protiv Srbije. I od kada postoji Srbija nikada nije ništa uradila protiv Crne Gore", napominje se u izjavi Koštunice. Prema njegovoj oceni, stav zvanične Podgorice da je Kosovo sused Crnoj Gori najdirektnije zadire u suverenitet i tertorijalni integritet Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Ovaj stav je iznet u razgovoru sa Agimom Čekuom koga država Srbija tereti da je počinio ratne zločine nad srpskim narodom i to ne samo na Kosovu", rekao je srpski premijer.

Vlahović: Poseta Čekua nije nanela štetu interesima Srbije

Posetom kosovskog premijera Agima Čekua Podgorici, Crna Gora nije nanela štetu interesima Srbije u trenutku pregovora o budućem statusu Kosova, izjavio je danas ministar inostranih poslova Miodrag Vlahović.

On je podgoričkom radiju "Antena M" rekao da ne oseća potrebu da direktno odgovori na oštre kritike najviših srpskih zvaničnika zbog posete Čekua Podgorici u trenutku kada se vode pregovori u budućem statusu Kosova.

Komunikacija Crne Gore sa svima u regionu doprinosi stablinosti, rekao je Vlahović i dodao da je to podržano i od strane međunarodne zajednice.

Prema njegovim rečima, za Crnu Goru biće prihvatljivo bilo koje rešenje koje dogovore Beograd, Priština i međunarodna zajednica.

Vlahović je kazao i da odluka da Čeku bude pozvan u zvaničnu posetu nije lična odluka premijera Mila đukanoivića, već izraz ukupne

spoljne politike koja je i u formalnom smislu osamostaljena na referendumu.

Ko je kome sused

Reagovanje Vlade Srbije na posetu kosovskog premijera Agima Čekua Crnoj Gori izazvala kontrareakciju kosovske vlade.

Portparolka kosovske vlade Ulpiana Ljama je za današnje izdanje lista Koha Ditore rekla da Srbija ne treba da se meša u politiku susednih zemalja prema Kosovu, kao i da se kosovska vlada neće mešati u odnose Srbije i Crne Gore.

Ljama je kazala da stav Srbije po pitanju odnosa susednih zemalja sa Kosovom mora promeniti. "Srbija mora da promeni politiku i prihvati novu realnost na Balkanu, kao što su to učinile sve druge zemlje".

"Najsramniji čin u istoriji"

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da je crnogorski premijer Milo Đukanović primajući kosovskog premijera Agima Čekua napravio najsramniji čin u istoriji Crne Gore. "Đukanović je to uradio za veliki novac, koji je dobio od albanskih lobista i svojih zapadnih mentora", rekao je Vučić.

On je izjavio da je crnogorski premijer dobio i politički nalog da naškodi Srbiji, "da kaže da će nezavisna Crna Gora sarađivati sa Kosovom i da sa Srbijom nešto nije u redu".

LDP: Susret nije pretnja za Srbiju

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović je osudio izlive nacionalizma koje predstavnici najvažnijih institucija upućuju Crnoj Gori zbog susreta premijera Mila Đukanovića sa Agimom Čekuom.

"Srbiji su potrebni normalni odnosi sa susedima i u incijativi Đukanovića ne vidimo nikakvu štetu za Srbiju. Činjenica da naš sused ima dobre odnose sa predstavnicima kosovskih Albanaca ide u prilog građanima Srbije i Srbima na Kosovu", rekao je Jovanović.

Lider LDP-a je rekao da Čeku ima veoma bogatu diplomatsku aktivnost, kao i da je nedavno razgovarao sa predsednikom Francuske i zvaničnicima Sjedinjenih Američkih Država.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.