Izvor: B92, 04.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kostunica o skupu u Johanesburgu

Beograd -- Predsednik Jugoslavije Vojislav Kostunica izjavio je po povratku sa Samita o Zemlji u Johanesburgu da je neuspeh tog skupa sto nije postignut nikakav konkretan dogovor. "Uspeh je obecanje da ce od 2 milijarde ljudi koji nemaju vodu za pice polovina dobiti vodu. Skup je ipak, uprkos ocekivanjima glavnih ucesnika i generalnog sekretara UN, nosio u sebi vise proklamativnog, nego sto je sadrzavao u sebi konkretne obaveze i rokove za njihova ispunjenja. Nije postignut dogovor kada je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rec o rokovoima o neobnovljivim prirodnim resursima. Jos jednom je skup protekao u znaku sukoba ekonomije i zastite nase najsire domovine, planete Zemlje. Ekonomija je, na zalost, jos jednom odnela prevagu i to ekonomija profita razvijenih, u odnosu na siromasne", rekao je Kostunica. On je dodao da je jugoslovenska delegacija na Samitu ukazala na probleme izazvane desetogodisnjim sankcijama i bombardovanjem NATO 1999.

Najvece nevladine organizacije koje su ucestvovale na Samitu odlucile su da napuste skup i organizuju protest zbog rezultata pregovora. "Samit predstavlja zlocin. Danas su vlade izdale 6 milijardi ljudi", izjavio je predsednik ekoloske organizacije "Prijatelji Zemlje" Rikardo Navaro.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.