Izvor: Blic, 25.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica neće odustati od mesta premijera

Koštunica neće odustati od mesta premijera

Lider DSS Vojislav Koštunica najavio je juče da u pregovorima o formiranju nove vlade Srbije neće odstupiti od zahteva da, uprkos manjem broju osvojenih glasova na izborima, bude premijer. Ovo se može zaključiti iz izjave koju je Koštunica dao Tanjugu, a u kojoj navodi da su rezultati izbora pokazali da su 'građani Srbije na izborima dali najveću moguću ocenu Vladi za vođenje zemlje i rešavanje problema, i to u najtežem periodu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tranzicije'.

'Rezultati izbora pokazuju da je 1.104.000 građana Srbije glasalo za stranke koje su sačinjavale Vladu Srbije', ukazao je Koštunica i objasnio da tu misli na DSS, NS, G17, SPO i Listu za Sandžak. 'To je sigurno najbolji rezultat koji je do sada postigla jedna tranziciona vlada u Evropi', ocenio je premijer, ističući da vladine stranke imaju nešto manje od 50.000 glasova od prvoplasirane SRS. 'Izuzetno smo zadovoljni i zahvalni što je 1.104.000 građana Srbije iskazalo poverenje politici koju je vodila Vlada Srbije. To je velika pobeda naše politike i veliki podstrek da Srbija nastavi da ide sigurnim putem koji je jasno određen u protekle tri godine', zaključio je on.

Ova izjava potvrđuje do sada više puta iskazan stav DSS i NS da je najbolje rešenje za premijera - Koštunica. Pozivanjem na odličan rezultat Vlade na izborima, Koštunica je pokazao i nameru da u pregovore uđe sa podrškom ne samo NS i Ugljaninove Liste za Sandžak, već i G17 plus. Međutim, da li je Koštuničina izjava potvrda mogućeg dogovora DSS-G17 ili samo želja vrha DSS - juče u G17 nije bilo moguće proveriti, jer lider stranke Mlađan Dinkić nije bio dostupan.

Ni u DSS nisu želeli da komentarišu izjavu lidera. Portparol DSS Andreja Mladenović kaže za 'Blic' da će Predsedništvo i Glavni odbor zasedati narednih dana kako bi usaglasili platformu o formiranju vlade.

- Naša platforma odgovoriće na sva pitanja o formiranju vlade - kratko je rekao Mladenović, uz napomenu da do tada čelnici DSS neće iznositi pojedinačna mišljenja o budućim potezima.

Visoki predstavnik EU Havijer Solana izjavio je juče, posle razgovora s generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, da mu je premijer Koštunica u telefonskom razgovoru preneo da 'ima nameru da formira koaliciju sa proevropskim snagama, koje su u izbornoj kampanji jasno iskazale da je perspektiva Srbije u EU'.

Solana je rekao da je u utorak po podne sa Tadićem i Koštunicom razgovarao o tome 'kako će biti sastavljena vlada koalicije proevropskih demokratskih snaga i kako se to brzo može učiniti'. Saradnici Solane su agenciji Beta potvrdili da je Koštunica u razgovoru sa visokim predstavnikom EU predočio da neće u koaliciju sa SRS.

Međutim, šef vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Srđan Đurić demantovao je izjavu Solane naglasivši da Koštunica i visoki predstavnik EU nisu razgovarali o formiranju i sastavu nove vlade.

'Tačno je da je Solana razgovarao sa premijerom, ali su potpuno netačni navodi Solaninih saradnika da je u razgovoru na bilo koji način bilo pominjano pitanje formiranja i sastava nove vlade Srbije', rekao je Đurić Beti.

U razgovoru Solane i Koštunice isključivo je bilo reči o tome da su izbori održani u demokratskoj i fer atmosferi, a 'pošto se sagovornici dobro poznaju, podrazumeva se da znaju da je pitanje formiranja nove vlade apsolutno unutrašnja stvar Srbije', rekao je Đurić.

E. B. Jovanović za vladu sa demokratama

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je juče da je jedino kvalitetno rešenje za buduću vladu partnerstvo DS, koalicije oko LDP i manjinskih stranaka. Takvu, manjinsku vladu, za čije formiranje treba dati mandat Božidaru Đeliću, trebalo bi da podrže lideri DSS i G17 plus Vojislav Koštunica i Mlađan Dinkić, dodao je.

Jovanović je ponovio da, ako vlada bude formirana od DS, DSS i G17, njegova koalicija ide u opoziciju. DS za vladu celog demokratskog bloka

Predsedništvo DS pozvalo je sve stranke demokratskog bloka da učestvuju u formiranju nove vlade, čiji će stožer biti DS koji je dobio najviše glasova. U saopštenju sa sednice održane u utorak uveče navodi se i da će tim za pregovore voditi zamenik predsednika Dušan Petrović. 'Najvažnije je da odmah nakon objavljivanja zvaničnih rezultata RIK-a počnu konsultacije o formiranju vlade i da nju treba da čine sve stranke demokratskog bloka - DS, DSS, NS, G17 i LDP', navodi se u saopštenju. Predsedništvo DS je ocenilo da stranke buduće vlade moraju imati programsku saglasnost oko najvažnijih prioriteta i pitanja koje buduća vlada mora odmah da počne da rešava, a to su nastavak pregovora sa EU u naredna tri meseca i zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji, ekonomski rast i smanjenje nezaposlenosti, donošenje novog budžeta, nastavak pregovora o Kosovu, saradnja sa Hagom koja bi dovela do 'rešenja slučaja Mladić', kao i borba protiv korupcije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.