Koštunica napao DS, a Šutanovac Samardžića

Izvor: Politika, 18.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica napao DS, a Šutanovac Samardžića

Vojislav Koštunica, premijer i lider Demokratske stranke Srbije, pozvao je juče građane da 11. maja „podrže Srbiju” (predizborni slogan DSS-a) u cilju formiranja državotvorne i nacionalno odgovorne vlade „sa jasnim stavom da je Kosovo Srbija i sa čvrstom odlučnošću da započnemo razgovor sa Evropskom unijom kao celovita država i ravnopravan narod i formalno postanemo deo EU”. Koštunica je, uz to, uputio oštre kritike na račun dosadašnjih koalicionih partnera, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ističući da su se DSS i Nova Srbija „uverili u ovih deset meseci da im se ne može verovati”, čemu, kako je istakao, za pravo daje i najavljeni savez Demokratske stranke i G17 plus sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka. Lider DSS-a ih je okarakterisao kao koaliciju „slabe politike i velike propagande”.

Na sednici Glavnog odbora DSS-a u „Sava centru”, na kojoj je utvrđena lista kandidata za narodne poslanike te stranke, Koštunica je naveo da su ciljevi politike DSS-a, pored borbe za Kosovo i članstva u EU kao celovite zemlje, još i nastavak snažnog ekonomskog razvoja i bolji život svih građana, kao i „neodustajna i još odlučnija borba protiv kriminala i korupcije kako bi Srbija uistinu bila pravna država”.

Izuzev saradnje sa Haškim tribunalom, koju Koštunica juče nije pomenuo, reč je praktično o istim principima na kojima je formirana i koalicija vlade koja odlazi DS, DSS–NS i G17 plus.

On je naveo da su DSS i NS odlučili da se raspusti ova vlada i mandat vrati narodu zbog toga što su izgubili poverenje u bivše koalicione partnere da žele iskreno da se bore za Kosovo i da Srbija samo sa Kosovom može da bude član EU.

Obrazlažući svoju ocenu „koalicije Čanka, DS-a i G17 plus”, Koštunica je (citirajući i parafrazirajući neke ranije izjave predstavnika ovih stranaka) rekao da ta koalicija javno kaže da je „kolektivno ludilo reći da je Kosovo Srbija”, ili da je, zbog trgovinske računice oko kosovskog duga za Srbiju, najbolje da Srbija okrene glavu od Kosova.

– I ta nova koalicija javno kaže da bi vlada Čanka, DS-a i G17 plus poništila energetski sporazum sa Rusijom. S druge strane, nikada nijedan građanin nije čuo da ta nova koalicija ima i najmanju, najsitniju, najbeznačajniju primedbu na investiciju koja je inače vredna 450 miliona evra, a zove se „Bondstil” (koji je temelj države NATO-a na Kosovu i Metohiji). Na ovu neodobrenu investiciju, dakle, nema nikakvih primedbi, ali je našim bivšim koalicionim partnerima, sada u novom ruhu i novom sastavu, sporna investicija koja treba da obezbedi energetsku sigurnost i ekonomski razvoj Srbije – rekao je Koštunica.

Postavljajući pitanje kako bi prethodnih nekoliko godina izgledala borba za KiM „da je tu borbu vodila vlada Čanka, DS-a i G17 plus” i kako bi ta koalicija branila i Vojvodinu i svaki drugi deo naše zemlje, lider DSS-a je zaključio da se „Kosovo ne može sačuvati praznim parolama, poput one ’nikada nećemo priznati nezavisno Kosovo’, niti ulaznica za EU može biti beznačajna, ništa manje prazna parola ’EU nema alternativu’”. „EU i neće države koje nemaju alternativu. Neće države čiji je ceo program sveden na jednu parolu, koje nemaju svoj identitet, već hoće države koje mogu da daju doprinos ideji, razvoju i evropskoj stabilnosti”, ocenio je Koštunica.

U koaliciji sa DS-om su, da podsetimo, i Srpski pokret obnove Vuka Draškovića i Sandžačka demokratska partija Rasima Ljajića, koje Koštunica juče nije pomenuo.

B. Baković

---------------------------------------------------------------

Propaganda kao u totalitarnim režimima

Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica istakao je juče da su najveće investicije u Srbiju obezbeđene u vreme dok je DSS bio odgovoran za vođenje vlade, te da su stigle iz zemalja EU, Rusije i SAD. „Jasno smo sve vreme vodili Srbiju putem ekonomskog oporavka i razvoja, ali u tom istom vremenu mi smo iz Srbije neke stvari zauvek prognali, poput onih privatizacija i prodaje fabrika za tri evra, i obezbedili smo da veliki i pravi investitori dođu u Srbiju”, rekao je Koštunica.

I danas će, prema njegovim rečima, svi ti investitori reći da je Srbija pravo mesto za investicije, ali istovremeno, kako je istakao, u Srbiji se vodi propaganda („ravna najgorim vidovima propagande koje su sprovodili totalitarni režimi”) kojoj je tema samoizolacija Srbije.

– Nikada ni jedna zemlja nije ušla u samoizolaciju, pa neće ući ni Srbija. Ne može jedna zemlja učiniti sve da propadne, a samoizolacija je čin propadanja. A vreme sankcija drugih država prema Srbiji je davna prošlost i više se neće ponoviti – naveo je Koštunica dodajući da je „ovde reč o prljavoj, netačnoj propagandi”, kojoj je pravi cilj zastrašivanje građana Srbije, a pravi razlog – uspeh na izborima.

On je naglasio da se i lično uverio u razgovorima sa stranim investitorima da njih ova propaganda nije zastrašila i da se novi investitori spremaju da dođu u Srbiju.

--------------------------------------------------------------------

Šutanovac: Samardžić ne govori u ime Vlade Srbije

Skandalozno je da Ministarstvo odbrane nema Akcioni plan za Kosovo i Metohiju koji je Samardžić ponudio Unmiku. – Ministra za Kosmet kritikovao i ministar za državnu upravu

Ministar odbrane Dragan Šutanovac distancirao se juče od izjava ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića povodom nemira na severu Kosova, istakavši da Samardžić ne govori u ime Vlade Srbije.

U izjavi novinarima, posle obeležavanja Dana Vojne akademije, Šutanovac je objasnio, kako prenosi Tanjug, da je Srpsko nacionalno veće na severu Kosova pod kontrolom Ministarstva za Kosovo i Metohiju i da je predsednik države Boris Tadić od Samardžića u više navrata „dobio uveravanja da niko sa srpske strane neće provocirati eskalaciju sukoba”. „Nažalost, nisam ubeđen da su sve strukture, uslovno rečeno, pod kontrolom i mislim da postoji interes manjih grupa da dođe do incidenata”, rekao je Šutanovac.

On je naveo da je ministar Samardžić ponudio „neki plan Unmiku”, ali da lično ne zna koji su planovi Ministarstva za Kosovo i Metohiju, istakavši i da je „skandalozno što Ministarstvo odbrane nema Akcioni plan za Kosovo i Metohiju koji je Samardžić ponudio Unmiku”.

Prema rečima Šutanovca, prekjuče je Samardžić „govorio da ćemo im vratiti...”, ali nije govorio u ime Vlade Srbije. „Ne znam da li je govorio u svoje lično ime ili u ime Demokratske stranke Srbije, ali takva retorika ne vodi u pravcu smirivanja stvari”, zaključio je srpski ministar odbrane.

Ministar za Kosovo i Metohiju Samardžić je, povodom nereda u Kosovskoj Mitrovici, preksinoć izjavio da će Srbija to pitanje otvoriti pred međunarodnim forumima, jer je izvedena spektakularna akcija „gde je moglo biti jako puno žrtava i neko će zbog toga morati da odgovara”.

A poteze ministra Samardžića kritikovao je juče i drugi ministar iz redova DS-a, ministar za državnu i lokalnu samoupravu Milan Marković, ocenjujući da su, kako je rekao, stvorili „veoma velike probleme u srpskim zajednicama” na Kosovu.

Kako izveštava agencija Beta, osvrćući se na pitanje dvovlašća o čemu je juče razgovarao sa koordinatorima u selu Gornje Kusce kod Gnjilana, Marković je rekao da postoje određeni problemi. „To je žalosna i sramotna konstatacija za nas kao državu i zajednice na Kosovu i Metohiji”, rekao je on. „Mislim da pod hitno treba da se to reši i mislim da bi gospodin Slobodan Samardžić morao da razmisli o određenim potezima koje je povukao ”, rekao je Marković i ocenio da su to nepotrebni problemi. „Najmanje nam treba da se sporimo oko toga ko će staviti pečat na neki dokument i ko će ovde na neki način predstavljati građane”, rekao je on. „Postoji odluka vlade i ta odluka mora doslovno da se sprovede. Odluka vlade je doneta jednoglasno”, dodao je Marković.

P. R.

---------------------------------------------------------------

Samardžić: Šutanovac daje izjave kao da je stranac

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić poručio je ministru odbrane Draganu Šutanovcu da kada je „deo zemlje u opasnosti treba da se bavi svojim resorom”, a ne da napada njega koji je „dva dana proveo na Kosovu i Metohiji i učinio sve da se održe mir i stabilnost”.

Samardžić je dodao da su informacije koje je Šutanovac dobio potpuno pogrešne i da je on zamenio teze, jer su Srbi napadnuti brutalno od specijalnih odreda policije Unmika i od Kfora, na šta su uzvratili. „Boris Tadić bio je obavešten na vreme o tome. Sa njim sam razgovarao negde oko dva sata, podneo sam mu kratak izveštaj i mi smo imali dogovor o tome šta da se dalje radi”, istakao je Samardžić.

Prema njegovim rečima, u Mitrovici je na taj način „mir bio osiguran” i sve se završilo na najbolji mogući način, jer ne samo da akcija Unmik-policije i Kfora, koja je trebalo da zastraši Srbe, nije uspela nego nije uspela ni akcija da se „nevine sudije na brutalan način pohapse i prevedu u Prištinu”. „Juče je učinjen najbolji posao za državu Srbiju koji je mogao da se učini bez bilo kakvog učešća ministra odbrane Šutanovca. On sada daje naknadne izjave kao da je stranac i to je zaista nedopustivo”, rekao je Samardžić.

Tanjug

[objavljeno: 19/03/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.