Izvor: B92, 01.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica indirektno o Crnoj Gori

Beograd, Brisel, Podgorica -- Premijer Srbije kaže da će Skupština konstatovati da je Srbija pravna naslednica SCG. Bez čestitati Crnoj Gori.

Na pitanje novinara da li će lično čestitati Crnogorcima, Koštunica nije izneo svoj stav, već je rekao da Srbija treba da se bavi sobom. "Jedna država može da postoji i bez priznanja, a diplomatski odnosi mogu se uspostaviti na različite načine. Može i odlaskom šefa države i notom, ali to je manje važno u odnosu na probleme. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sve drugo je manifestacija, a ne suština", rekao je premijer.

Koštunica je naveo da je Srbija spremna da definiše politiku prema Crnoj Gori u obostranom interesu.

Na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Koštunica je ponovio da Srbija, posle crnogorskog referenduma, preuzima državno-pravni kontinuitet državne zajednice i postaje njen sledbenik, što će konstatovati Skupština Srbije. On je dodao da Vlada priprema paket mera kako bi što pre definisala taj status i odnose sa Crnom Gorom.

Na pitanje da li priznaje rezultate referenduma u Crnoj Gori, Koštunica je rekao da "Vlada Srbije konstatuje odluku predsednika Republičke referendumske komisije Františeka Lipke" o rezultatima referenduma i ne želi da ih komentariše.

U međuvremenu je zvaničnik Evropske unije Havijer Solana u Briselu rekao da očekuje da Srbija zauzme jasan stav prema crnogorskom referendumu. U raspravi u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta, Solana je rekao da rezultati referenduma u Crnoj Gori treba da budu poštovani i da, pošto budu rešene žalbe na referendumski postupak, rezultat treba da prizna i crnogorska opozicija.

Crna Gora traži svoj mandat sa EU

Crnogorska vlada zatražila je danas od Evropske komisije poseban mandat za pregovore o procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Ministarka za evropske integracije Gordana Đurović posle sednice Vlade novinarima je prenela da je do sada usaglašen "značajan deo" dokumenata u okviru procesa priprema za pridruživanje EU. Đurovićeva očekuje da će "ubrzo" početi samostalni pregovori Crne Gore sa EU.

Ona je najavila da će sutra u Podgorici pregovarački tim Vlade imati "tehničke konsultacije" sa predstavnicima Evropske komisije o proceduri za dobijanje novog mandata za pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU.

U Podgorici je danas održan sastanak Stalnog unapređenog dijaloga crnogorske vlade sa predstavnicima Evropske komisije, na kome je razgovarano o temama iz oblasti spoljne trgovine, turizma, razvoja malih i srednjih preduzeća, o carinskoj i poreskoj politici. Predstavnici ministarstava predstavili su napredak u ostvarivanju ekonomskih i političkih reformi u Crnoj Gori.

Delegacija Evropske komisije ponudila je danas Privrednoj komori Crne Gore stručnu pomoć za privrednike u pregovorima o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U subotu proglašenje nezavisnosti

Za petak u 11 sati predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić zakazao je sastanak šefova poslaničkih klubova, na kojem će biti reči o organizaciji proglašenja nezavisnosti. Kako su objavili crnogorski mediji, sednica parlamenta biće održana u subotu u 20 časova.

Na sednici bi trebalo da učestvuju predstavnici svih partija, iako je već najavljeno da najveći broj stranaka opozicije neće učestvovati u radu parlamenta. I dalje je neizvesno da li će na svečanoj sednici, pored ostalih poslanika, ministara, predstavnika sudske vlasti i diplomata, učestvovati i Socijalistička narodna partija. Poslanički klub te stranke je sa poslednjeg sastanka saopštio da će, suočeni sa realnošću jasnog stava Evropske unije o referendumu, u daljem delovanju slediti demokratske i evropske principe i standarde. U klubu poslanika SNP-a nisu doneli odluku da li će prisustvovati sednici.

Inače, idući u susret odluci građana o nezavisnosti, Ministarstvo unutrašnjih poslova raspisalo je međunarodni tender za izradu novih putnih i ličnih dokumenata za građane nezavisne Crne Gore, čije je izdavanje planirano za početak naredne godine. "Tender je otvoren do 17. jula. Treba da bude najpovoljniji ponuđač za nabavku sistema za izdavanje identifikacionih dokumenata, zatim, za nabavku obrazaca za te isprave i za opremu koja će biti korišćena za izradu novih dokumenata", rekao je Vijestima pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Svetozar Đurović. On je najavio da će Vlada, nakon proglašenja nezavisnosti, doneti odluku o privremenom korišćenju putnih isprava i viza SCG kao isprava Republike Crne Gore.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.