Izvor: B92, 22.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Uz EU Hag bi bio rešen

Beograd -- Predsednik Vlade Vojislav Koštunica uveren je da bi "haško pitanje" bilo rešeno da nisu prekinuti pregovori sa EU.

Najimpresivniji rezultat rada Vlade je borba protiv korupcije, ocenio je premijer Srbije Vojislav Koštunica. U obraćanju novinarima povodom kraja godine koji se poklapa sa 1000 dana rada Vlade, Koštunica je rekao da kompromis za Kosovo može biti nađen ako se poštuje međunarodno pravo, a da bi obaveze prema Haškom tribunalu bile ispunjene da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postojala snažnija podrška Evropske unije.

Uspesi Vlade Srbije, po oceni premijera Koštunice, jesu obračuni sa stečajnom, drumskom, carinskom mafijom, kao i sa funkcionerima Mobtela i Penzionog fonda koji su optuženi za zloupotrebe položaja i finansijske malverzacije.

Koštunica je rekao da će do kraja godine biti zabeležen rast BDP-a od šest odsto, dok će direktne strane investicije biti četiri milijarde evra. Na pitanje da li je nesaradnja sa Hagom najveći neuspeh vlade, Koštunica je rekao da bi i taj posao bio završen da su nastavljeni pregovori o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

"Svakako da bi se u jednoj povoljnijoj situaciji u kojoj imate nastavak pregovora, stabilnije političke prilike, i pitanje saradnje sa Haškim tribunalom lakše rešavalo. Iz Brisela je došla jedna poruka koja nije bila ohrabrujuća, da je došla ona druga poruka, stvari bi bile drugačije", rekao je Koštunica.

"Mi smo upozoravali u proleće da nije dobro prekidati pregovore zbog jedne jedine stvari - saradnje sa Hagom. U svakom drugom pogledu stvari su funkcionisale jako dobro. I mi smo na ovaj isti način, kao kada je reč o pregovorima o Kosovu i Metohiji, dobili saveznike u EU, i to među onim zemljama koje takođe u poslednje vreme ukazuju da je bilo bolje pregovore nastaviti", rekao je on.

"Ja sam uveren, da se postupilo onako kako smo mi govorili u maju mesecu, i kako mnoge evropske zemlje danas kažu, da bi i to poslednje nerešeno, haško pitanje, bilo rešeno", rekao je Koštunica.

Koštunica je zadovoljan što se povećava broj zemalja koje smatraju da rešenje za status Kosova treba tražiti uz poštovanje međunarodnog prava. On je, osim Rumunije, Rusije i Kine, naročito istakao da takav stav odnedavno podržava i Španija.

"Svi oni ukazuju na neophodnost da se zalaže ili rešenje traži tamo gde smo ga mi celo vreme tražili. Ponoviću još jednom - lako je rešiti pitanje Kosova ukoliko okvir za to rešenje nađemo u međunarodnom pravu, a ne u njegovom kršenju", rekao je on.

"Ako se opredelimo da vodimo računa šta kazuje međunarodno pravo, šta Povelja UN, onda kompromis treba tražiti u tom okviru. Ako se iskorači iz nečega što su važeća pravila, onda je do kompromisa nemoguće doći", rekao je Koštunica.

Koštunica je rekao da tajkuni nisu uticali na rad njegovog kabineta i da veruje da neće ni ubuduce. Govoreći o izboru novog generalnog inspektora MUP-a Srbije, Koštunica je kazao da će on biti izabran na nekoj narednoj sednici Vlade Srbije, u skladu sa procedurom izbora.

Koštunica je među najveće ekonomske uspehe svoje vlade svrstao rast bruto društvenog proizvoda i povećanje direktnih stranih investicija i borbu protiv korupcije.

Prema njegovim rečima, rast BDP-a će do kraja godine biti šest odsto, dok će direktne strane investicije iznositi oko četiri milijarde evra. Opširnije o tome u drugoj vesti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.