Izvor: Blic, 21.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Udar na ustavni poredak

Koštunica: Udar na ustavni poredak

Predsednik DSS Vojislav Koštunica založio se za što hitnije raspisivanje parlamentarnih izbora i odbacio mogućnost da nova skupštinska većina formira vladu pre nego što budu održani parlamentarni izbori. On je izjavu predsednice parlamenta Nataše Mićić da DSS ne želi parlamentarne izbore nazvao neverovatnom i nerazumljivom.

Lider DSS ocenio je da je DOS odlukom da ne treba raspravljati o poverenju Vladi predsednici Skupštine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pokušao da izvrši udar na ustavni poredak i ukine ustavno pravo manjine da traži izglasavanje nepoverenja Vladi, te da taj instrument zameni tiranijom većine.

Koštunica je kritikovao izjavu Svetozara Čiplića, sudije Ustavnog suda, da sednica Skupštine nije ni mogla početi pošto nisu usvojeni zaspisnici sa prethodnih sednica.

- Takva izjava pruža mogućnost da se u trenutku kada Nataša Mićić i Vlada Srbije izgube poverenje kaže da sednica Skupštine na kojoj se to desilo nije ni održana, jer nisu usvojeni zapisnici sa prethodnih sednica - istakao je Koštunica. On je rekao da je sa premijerom Živkovićem razgovarao o donošenju novog ustava Srbije.

- Sa Živkovićem sam razgovarao o novom ustavu i o izborima i on je ponudio da DSS odustane od decentralizacije, a DOS od izbora predsednika u parlamentu. Odbio sam tu vrstu trgovine. DSS neće trgovati ustavom, kao što ne trgujemo ni poslanicima - rekao je on. Lj. B.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.