Izvor: B92, 22.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Srbija odbacuje pretnje

Beograd -- Vojislav Koštunica kaže da Srbija odbacuje sve pretnje i eventualne nagrade da se privoli na dobrovoljno odricanje od Kosova.

"Srbija je u poslednje vreme svakodnevno izložena takvim spoljnim pritiscima i potpuno otvorenim pretnjama, da je to već preraslo u nasilje nad Srbijom i njenim građanima, na koje moramo pronaći pravi odgovor", ocenio je predsednik Vlade Srbije za Tanjug.

On je konstatovao da najmoćnije zemlje Zapada od Srbije traže da se dobrovoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odrekne Kosova i da bude saučesnik i partner Zapada u rasparčavanju sopstvene zemlje i pravljenju nove albanske države.

"Sada se odlučuje da li će Srbija podleći ovom nasilju i biti prva država u Evropi posle ponižavajućeg Minhenskog sporazuma kojoj su velike zapadne sile otele teritoriju", rekao je Koštunica za nacionalnu agenciju.

"Uveren sam", naveo je premijer Srbije, "da, kao stari i istorijski evropski narod, mi nemamo drugog odgovora nego da poručimo zapadnim silama da primamo k znanju sve pretnje i sve njihove nagrade ako bi pristali da budemo saučesnici. Ali, i da Srbija, uzdajući se u pravo i pravdu, odbacuje jednim potezom i sve pretnje i sve nagrade".

Koštunica je podsetio "da nije prvi put da se Srbija nalazi pred ovakvim izborom i da je odgovor uvek bio poznat".

"Srbija se od nasilja brani pravom, a to konkretno znači da će za državu Srbiju, saglasno Ustavu Srbije i saglasno Povelji UN, Kosovo uvek biti sastavni deo teritorije Srbije i da će svi Srbi u Pokrajini biti punopravni građani Srbije", navodi on.

"Jednostavno, jednostrana nezavisnost za Srbiju ne postoji i nikada neće postojati", upozorio je predsednik srpske vlade.

Po pravu, naglasio je Koštunica, Kosovo pripada samo i isključivo Srbiji, i to nam niko i nikada ne može oduzeti.

"Pošto se pravo Srbije ne može oduzeti nasiljem, jer mi to ne priznajemo, svima stavljamo na znanje da je Kosovo Srbija i da pretnje i nasilje mogu samo još više da utvrde duboku istorijsku svest srpskog naroda da se Kosovo ne može odvojiti od Srbije", zaključio je predsednik Vlade Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.