Izvor: Blic, 26.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Opasna ideja o nezavisnom Kosovu

Koštunica: Opasna ideja o nezavisnom Kosovu

Premijer Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da ideja o 'nezavisnom Kosovu i rasparčavanju Srbije predstavlja najopasniju i najdestruktivniju ideju u Evropi'.

'Vlada Srbije sve vreme upozorava na to da albanski separatisti svoj projekat u potpunosti zasnivaju na sprovođenju nasilja i terora. To je njihov jedini argument, kojim prete i celokupnoj međunarodnoj zajednici', naveo je Koštunica u izjavi za Betu.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << njegovim rečima, razbijanje jedne demokratske države i otimanje teritorije pod pretnjom nasiljem, predstavljalo bi najopasniji mogući presedan na početku 21. veka. Nema sumnje da bi ovako opasan presedan imao nesagledive dugoročne posledice po stabilnost celokupnog međunarodnog poretka, naveo je premijer Srbije.

Dodao je da međunarodna zajednica ima obavezu, koja striktno proističe iz Povelje UN, da garantuje nepovredivost međunarodno priznatih granica.

'Niko i nikada, dok važi postojeća Povelja UN, ne može doneti odluku da prekraja međunarodno priznate granice Srbije. Zato za Vladu svako rešenje za Kosovo i Metohiju mora biti saglasno Povelji UN, a samim tim i Ustavu Srbije. To znači da se rešenje mora tražiti unutar granica države Srbije', naveo je Koštunica.

Premijer je izrazio uverenje da će, kada međunarodna zajednica stane iza Povelje UN, i albanska zajednica na Kosovu 'marginalizovati separatiste i započeti ozbiljne razgovore za postizanje kompromisnog i obostrano prihvatljivog rešenja'.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.