Izvor: Blic, 09.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovu ništa manje od nezavisnosti

Kosovu ništa manje od nezavisnosti

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da želje kosovskih Albanaca za većom nezavisnošću treba da budu zadovoljene, ali ne po cenu destabilizacije situacije u Srbiji. U intervjuu nemačkoj televiziji ZDF, Merkelova nije želela da se izjašnjava o tome kako vidi budućnost Kosmeta, ali je rekla, kako se navodi, da 'zasigurno neće biti ništa manje od nezavisnosti'. Merkelova, čija zemlja predsedava Evropskoj uniji u prvoj polovini >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 2007, odbila je da kaže kako vidi budućnost Kosova, podsetivši da specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari tek treba da iznese predloge rešenja za budući status pokrajine.

Premijer Vojislav Koštunica je, povodom izjave Angele Merkel, izjavio da se svaka procena o rešenju statusa Kosova mora kretati u okviru Povelje UN koja garantuje teritorijalni integitet i suverenitet država. Košutnica je ponovio spremnost Srbije da Kosovu pruži suštinsku autonomiju.

Šef britanske kancelarije u Prištini Dejvid Blant je za 'Blic' rekao da konačni status mora biti prihvatljivo rešenje za sve ljude na Kosovu.

'Ahtisarijev predlog biće težak i za zajednicu kosovskih Albanaca. Međutim, značajno je to da nijedna zajednica neće dobiti sve što očekuje', kaže on. Blant je rekao da bi eventualno nasilje bilo potpuno neprihvatljivo.

Z. V. V. - Agencije Koštunica: Etničko čišćenje Kosova

Premijer Vojislav Koštunica je, nakon razgovora sa članovima porodice Simić u Vladi Srbije, ocenio da napadi kojima je bila izložena ova porodica podsećaju na sukobe na Kosovu 17. marta 2004. godine. On je istakao da ti napadi predstavljaju 'najgrublju bestijalnu provokaciju i pokušaj etničkog čišćenja i iseljavanja Srba sa Kosova.' Koštunica je rekao da 'sada, kada se približava trenutak kada bi specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari trebalo da predstavi svoj predlog o budućem statusu Kosova, neko opet nastoji da Srbi sa Kosova počnu da se iseljavaju.'

'Mi ćemo preduzeti sve da se omogući valjano obezbeđenje porodice Simić i svih porodica koje žive u Babinom Mostu. I to činimo od ovoga časa. Tih pedeset pripadnika KPS koji su u uniformama tukli vezanog Srećka Simića moraju odgovarati, kao i oni koji su dali nalog za to', rekao je Koštunica.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.