Izvor: B92, 08.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kosovski Srbi Palestinci Balkana"

Njujork -- Kosovski Srbi su Palestinci Balkana, korisni pioni koji, ako Zapad klone, mogu dobiti svoj pojas Gaze, piše Volstrit žurnal.

"Kosovskim Albancima, uhvaćenim između nametljivog Kremlja, slabašne Evrope i Vašingtona, okupiranog drugim pitanjima, uskraćuje se srećan kraj i, ako SAD odlučno ne istupe i ne daju Kosovu nezavisnost bez aljkavih kompromisa, jugoistočna Evropa bi ponovo mogla da zaostane, uz ružne posledice po sve", ocenjuje se u uredničkom komentaru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lista.

"SAD i njihovi saveznici su uložili milijarde dolara u pomoć, političku obuku i vojsku na terenu, i niko nije očekivao da će, kada je status Kosova posle rata 1999. ostao u procepu, predsednik Rusije Vladimir Putin Kosovo iskoristiti kao sredstvo za veći sukob sa Zapadom, uz nuklearni štit i Iran", piše list.

"Strpljenje na Kosovu ističe. Izbori se očekuju u novembru, na kraju nove runde pregovora, a kosovski lideri su pod pritiskom da jednostrano proglase nezavisnosti. Kao posledica toga, kosovski Srbi bi mogli da pripoje Srbiji severni deo Kosova, dok bi Albanci bili ohrabreni da traže jedinstvo s 'Velikom Albanijom'. Nasilje bi moglo da izbije", dodaje list.

"Drugačija Evropa mogla bi da se ujedini u odgovoru Rusiji, ali je Evropa sada podeljena, s Britancima koji traže nezavisnost, Nemcima koji ne žele da naljute Moskvu, i Francuzima koji žele rešenje diplomatskim putem i koji su predložili novu rundu pregovora", piše list.

List navodi da se mape na kojima je predstavljeno podeljeno Kosovo već godinama dele unaokolo, a da bi svaka podela Kosova "bila skupa za Srbe". "Više od polovine njih živi u albanskim regionima i bez zaštite novi egzodus bi bio verovatan, a to je slika koju niko, izuzev Moskve, ne želi. Takav ishod bio bi još ružniji jer bi albanski separatisti u Makedoniji i srpski u BiH bili ohrabreni da prate primer Kosova", navodi list.

"Na Kosovu nije ugrožen nacionalni suverenitet Srbije, već sloboda kosovskih Albanaca. Srbija je pravo na Kosovo izgubila 1999, a EU vrlo nežno postupa s Beogradom, čak je nedavno i ponovo pokrenula pregovore o mogućem članstvu u EU. Umesto svega toga, Beogradu bi trebalo dati jasan izbor, a to je ili buduća zajednica s Rusijom, ili EU i NATO. Kosovo je test", zaključuje Volstrit žurnal.

Vlada Kosova: Suspendovati komandira policije

Vlada Kosova zatražila je danas da bude suspendovan komandir policije u Gračanici zbog, kako se navodi, maltretiranja ministra za povratak i zajednice u Vladi Kosova Branislava Grbića.

"Ponašanje policije je nateralo Vladu da odmah traži preduzimanje mera protiv pripadnika policije koji su bili uključeni u ovaj slučaj", rekla je portparolka Vlade Ulpijana Ljama, posle današnje sednice Vlade.

Ulpijana Ljama je dodala da je Vlada tražila od glavnog štaba Kosovske policijske službe da suspenduje komandanta policijske stanice u Gračanici Stojana Miloševića do okončanja istrage.

Grbića su juče zaustavili pripadnici Kosovske policijske službe u srpskoj enklavi Gračanici. Policija i Vlada nisu želeli da saopšte detalje u vezi sa incidentom sa Grbićem.

Portparol Kosovske policijske službe Veton Eljšani je potvdio za Betu da se sinoć oko 21 časa dogodio incident u Gračanici, u koji je bio uključen i ministar za povratak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.