Izvor: B92, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovska delegacija dobila poziv

Priština -- Delegacija Kosova za pregovore o statusu Kosova dobila je danas poziv za sastanak sa posredničkom trojkom Kontakt grupe.

"Međunarodna trojka zadužena za rukovođenje pregovorima u dodatnom angažovanju od 120 dana za status Kosova uputila je pismeni poziv predsedniku Kosova Fatmiru Sejdiu i pregovaračkoj ekipi Kosova", navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Kosova.

Na sastanak koji će 30. avgusta biti održan u Beču kosovska strana će, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je više puta ponovljeno, izaći sa stavom da nema pregovora o nezavisnosti i teritorijalnoj celovitosti Kosova, kao i sa stavom da se "ne može ići u kompromis ispod onoga sto je u planu međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija".

Vlada Kosova: Pripreme za nezavisnost

Vlada Kosova podržala je u sredu zahtev premijera Agima Čekua da se u periodu od 120 dana dodatnih razgovora o budućem statusu Vlada ne bavi pitanjima koja su već predviđena planom međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija, već pripremom Kosova za nezavisnu i suverenu državu.

"Vlada je konstatovala da je jedini način da 120 dana dodatnih pregovora budu korisni, da se vlada usredsredi na pitanja posle statusa, odnosno regulisanja odnosa Kosova sa drugim zemljama, a ne na pitanja unutrašnjeg uređenja", izjavila je na konferenciji za novinare, posle sednice vlade, portparol Uljpiana Ljama.

Takav stav Vlade je u suprotnosti sa zahtevima Predsedništva Skupštine Kosova koje je u ponedeljak zatražilo od Vlade da u što kraćem roku dostavi na razmatranje i usvajanje set zakonskih rešenja predviđenih predlogom Martija Ahtisarija.

Ljama je kazala da Vlada podržava paket Ahtisarija i da ispunjava obaveze koje iz njega proizilaze.

Premijer Čeku preuzeo je obavezu da ispred Vlade ovaj zahtev predstavi na sledećem sastanku pregovaračke ekipe Kosova.

Vlada Kosova je zauzela stav da se od šefa UNMIK-a Joakima Rikera zahteva da posebnom odlukom u narednih 12 meseci oslobodi plaćanja carina i taksi uvoz pšenice i kukuruza, zbog problema koji su nastali odlukom vlade Srbije da se ne dozvoli izvoz pšenice, sto je na Kosovu izazvalo povećanje cena hleba i peciva.

Kosovo se u najvećoj meri pšenicom i brašnom snabdeva iz Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.