Kosovo u MMF, Srbija protiv

Izvor: Blic, Beta, 17.Feb.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo u MMF, Srbija protiv

Evropska unija vrši snažan pritisak na Srbiju kako bi Beograd popustio u svom stavu da ne dozvoli učlanjenje Kosova u međunarodne, pre svega regionalne organizacije, pod nazivom Republika Kosovo. Predsednik Srbije Boris Tadić preneo je prošle nedelje u Beogradu Oliju Renu da Srbija ne želi da blokira učlanjenje Kosova, ali samo ukoliko aplicira za članstvo pod imenom Unmik/Kosovo, pod kojim je primljeno i u zonu slobodne trgovine CEFTA.

U diplomatskim krugovima primećuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se da pritisak jača kako se približava prvo ročište po zahtevu Ujedinjenih nacija da se o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova izjasni Međunarodni sud pravde u Hagu, koje je zakazano za 17. mart. Međutim, Beograd ne namerava da popusti jer postoji uverenje da bi zeleno svetlo bilo protumačeno kao korak ka priznanju i da bi to moglo biti i argument koji bi se koristio pred MSP.

- Nećemo odstupiti ni milimetar. Takav stav potvrdila je pre dve nedelje i Vlada Srbije na jednoj od sednica - kaže za „Blic" zvaničnik iz vrha srpske vlasti. „Verujemo, ipak, da je naš stav fleksibilan. Želimo da nađemo rešenje koje neće ugroziti nijednu stranu, ni kosovske Albance, ni suverenitet Srbije. Takvo rešenje postigli smo 2007. godine, od kada pod nazivom Unmik/Kosovo vlasti u Prištini učestvuju u zoni slobodne trgovine jugoistočne Evrope i gde je predstavnik Unmika uvek član delegacije iz Prištine", kaže sagovornik „Blica".

Vlastima u Prištini stalo je, međutim, da što pre postanu deo regionalnih inicijativa, poput Procesa saradnje jugoistočne Evrope ili Regionalnog saveta za saradnju, koji je prošle godine nasledio nekadašnji Pakt stabilnosti jugoistočne Evrope, ali pod imenom Republika Kosovo.

Beograd se ne slaže ni sa učlanjenjem Kosova u međunarodne finansijske institucije, pre svega Međunarodni monetarni fond, ali bi se, prema rečima sagovornika „Blica", „o tome moglo razgovarati ukoliko vlasti u Prištini apliciraju od imenom Unmik/Kosovo". Međutim, takav rasplet je na dugom štapu pre svega zbog toga što je Priština još u julu 2008. aplicirala za članstvo u MMF kao Republika Kosovo. Tu je i manevarski prostor Srbije sužen pošto se u bordu guvernera Fonda glasa većinski, s tim što se snaga glasa svake zemlje meri učešćem u ukupnom budžetu fonda. Države koje su do sada priznale Kosovo imaju, upućeni procenjuju, preko 50 odsto glasova i time su u mogućnosti Beograda za delovanje prilično ograničene.

Prva godina kosovske nezavisnosti bila je uspešna, iako je Kosovo do sada priznalo samo nekoliko desetina zemalja, ocenio je kosovski premijer Hašim Tači. U intervjuu Asošijeted presu Tači je rekao da će Kosovo postati članica NATO, EU i UN, i da će ga priznati ceo svet.

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić sastaje se danas u Njujorku sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, čime počinju pregovori sa predstavnicima UN i Unmika o primeni plana o šest tačaka na KiM.

- Mi smo insistirali i u utorak počinju pregovori o implementaciji plana generalnog sekretara UN - rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, postoje veliki otpori i Albanci vrše velike vaninstitucionalne pritiske na predstavnike UN, što je ocenio kao veoma zabrinjavajuće.

Jeremić ističe da je tridesetak zemalja pod velikim pritiskom da prizna nezavisnost Kosova i naglasio da Srbija čini sve što je u njenoj moći da ne dođe do toga, najavljujući da će to u Njujorku biti jedna od glavnih tema razgovora delegacije Srbije sa predstavnicima tih zemalja.

Na dan kada su vlasti u Prištini proglasile nezavisnost, poslanici Skupštine Srbije odlaze u Zvečan, gde će prisustvovati sednici Skupštine zajednica opština na KiM. U Zvečan će otići predstavnici svih stranaka osim LDP, koji ne želi da „obmanjuje građane".

Predsednik DSS Vojislav Koštunica poručio je da je godišnjica proglašenja nezavisnosti Kosova pravi povod da se „uputi upozorenje da nikada nijedan predstavnik srpske vlasti ne sme da pregovara sa predstavnicima albanskih separatista".

SAD i Britanjija čestitale godišnjicu nezavisnosti

Zemlje koje su priznale Kosovo čestitaju vlastima u Prištini godišnjicu nezavisnosti. Kraljica Elizabeta II i britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Miliband poručili su da se „pre godinu dana otvorilo novo poglavlje u istoriji proglašenjem nezavisnosti Kosova". Američki predsednik Barak Obama u čestitki navodi da će SAD nastaviti da podržavaju Kosovo u naporima da postane punopravna članica međunarodne zajednice.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.