Izvor: B92, 04.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kosovo nezavisno tokom leta 2007."

Priština -- Prištinski list "Koha ditore" objavio agendu dodatnih konsultacija oko konačnog nacrta rešenja za status Kosova.

Kosovo će moći da proslavi prvi dan nezavisnosti sredinom leta ako se plan specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija bude sprovodio kako je i planirano, navodi procene neimenovanih zapadnih diplomata današnji prištinski list "Koha ditore".

Prema tim izvorima, od 5. februara bi trebalo da započne period konsultacija koje će se završiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zajedničkim sastankom 2. marta u Beču, kojem će prisustvovati predstavnici Kontakt-grupe.

Prema Ahtisarijevom dnevnom redu koji detaljno objavljuje "Koha ditore", Priština i Beograd će biti pozvani 13. februara u Beč gde će započeti generalnu raspravu o predlogu rešenja budućeg statusa Kosova, a zatim će se istog dana raspravljati o prva dva aneksa predloga.

Sutradan bi se nastavila rasprava započeta 13. februara, a posle podne bi se raspravljalo o četvrtom aneksu predloga, 19. februara bi se razmatrao peti aneks, 20. februara šesti i sedmi, 21. februara na stolu će biti osmi, a 22. februara deveti, deseti i jedanaesti aneks.

Rasprava o aneksima bi trajala do 23. februara. Zatim bi, tvrdi list, pregovarački timovi imali sedam dana da razmatraju "da li su spremni na druge kompromise", dok bi 2. marta šefovi pregovaračkih timova upoznali članice Kontakt-grupe i Ahtisarija sa svojim stavovima.

List navodi da bi posle toga Ahtisari trebalo da preda svoj predlog Savetu bezbednosti UN.

"Tokom aprila, kada će Velika Britanija predsedavati Savetom bezbednosti, biće usvojena nova rezolucija o Kosovu. Zatim sledi prelazna faza od 120 dana tokom koje će UNMIK nastaviti da administrira Kosovom. Tek posle toga, Kosovo će moći da proglasi nezavisnost", rekli su za prištinski list zapadne diplomate.

List navodi da postoji i drugi scenario u slučaju da Beograd ne saradjuje tokom perioda konsultacija.

"Zapadne diplomate navode da bi nesaradnja Beograda označila apriorno odbijanje, čime bi bila otežana zaštitnička uloga Rusije prema Srbima", navodi list.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.