Kosovo ne bi trebalo da bude problem

Izvor: S media, 07.Feb.2010, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo ne bi trebalo da bude problem

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da Kosovo ne bi trebalo da bude problem u pregovorima o članstvu Srbije u EU, kao što nije bilo problem ni u procesu pregovaranja o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, a nije problem ni u sprovodjenju Prelaznog sporazuma.

"U svim navedenim slučajevima, EU je insistirala na odvojenosti procesa evropskih integracija kroz koji Srbija napreduje, od pitanja konačnog statusa Kosova i taj pristup se pokazao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kao efikasan jer je Srbija stigla do zaključenja ŠP i sada do primene Prelaznog sporazuma", rekao je Dežer u intervjuu "Politici", na pitanje da li Kosovo može da bude kamen spoticanja u pregovorima o punopravnom članstvu Srbije u EU.

Dežer je kazao da se "Kosovo kroz proces evropskih integracija kreće svojim kolosekom, dok je Srbija na svom koloseku i Srbija je dosta odmakla u tome".

"Dok se rešenje ne pronadje, postoji čitav niz svakodnevnih pitanja koja utiču na život ljudi i koja moraju biti rešena. Na primer - priznavanje imovine, gradjanske i druge sudske parnice, pitanja carina i trgovine... Sve ovo traži da budu pronadjena praktična rešenja medju svim pogodnostima. To je ono što EU zagovara i podržava", istakao je Dežer.

Dežer je kazao da je Evropska komisija i spremna i voljna da što pre krene u proceduru povodom zahteva Srbije za punopravno članstvo u EU i da jedino čeka "zeleno svetlo" Saveta ministara za taj korak.

On je naveo da juni "krajnji, dogovoreni rok" kada bi trebalo da počne ratifikacija ŠP-a, ako glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc tada izadje s pozitivnim izveštajem o saradnji s Haškim tribunalom. Dežer ne isključuje ni mogućnost da ratifikacija počne i pre juna, pod uslovom da se, u medjuvremenu, dogodi "nešto pozitivno" u vezi s potragom za haškim optuženicima.

Do statusa kandidata potrebno je "godinu dana, a možda i manje" od trenutka kada ministarski savet odluči da pokrene postupak za kandidatski status, rekao je Dežer.

Šef Delegacije EU je ocenio da će puna primena Prelaznog trgovinskog sporazuma, koja je počela 1. februara, omogućiti da Srbija bude privlačnija za strane investitore.

"Očigledno je da će to biti tako. Pre svega, zato što sada imamo stabilne ugovorne odnose izmedju EU i Srbije. To za investitore i poslovne ljude znači predvidljivost", naglasio je Dežer.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.