Izvor: B92, Tanjug, 16.Jan.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Problem zagađenja olovom

London -- Sve je veći broj obolelih od trovanja olovom u izbegličkim centrima blizu rudnika Trepča na severu Kosova, izveštava Bi-Bi-Si.

"Mala devojčica koja čisti dvorište ispred kuće, svuda u svetu predstavljala bi dirljiv prizor, ali ovde, u izbegličkom centru u Česminom Lugu, na severu Kosova, to je tragična scena. Ovde su deca bolesna zbog trovanja olovom", naveo je Bi-Bi-Si. Fabrika olova je zatvorena 2000. godine po naređenju UNMiK-a, ali naslage otpada nikada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nisu očišćene.

"Svako dete začeto u ovim centrima biće rođeno sa trajnim oštećenjem mozga", kazao je američki aktivista za ljudska prava koji radi u Nišu, Pol Polanski, i dodao da rešenje problema nije preseljenje ugroženih, već njihovo lečenje.

Polanski tvrdi da je u Česminom Lugu i obližnjem mestu Osterode umrlo 77 ljudi, uglavnom usled komplikacija izazvanih trovanjem olovom.

"Ovo je najgore trovanje olovom u Evropi. Radi se o 40 do 50 miligrama po decilitru - pa više od 100 u krvi, što je stvarno mnogo", kazala je šefica regionalne kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Srbiju Dorit Nican.

SZO je 2004. godine preporučila evakuaciju Česminog Luga i još dva romska izbeglička centra u Kablaru i Žitkovcu.

Sve te centre UNHCR je izgradio kao privremenu meru 1999. godine kada su Albanci spalili Romsku mahalu, koja se nalazila na severnoj strani reke Ibar, poslednjih dana sukoba na Kosovu.

Kablar i Žitkovac su zatvoreni 2006. godine, a Romi koji su tu živeli premešteni su u bivšu francusku vojnu bazu Osterode.

I ona je bila zagađena, ali pošto je uklonjen gornji sloj zemljišta i uništen beton, SZO je zaključila da je to mesto "bezbednije" nego što je bilo i tu se doselilo oko 600 Roma, među kojima su bili i neki Romi iz Česminog Luga.

UNHCR je maja 2008. godine prepustio odgovornost za izbegličke centre kosovskim vlastima.

Američka administracija je takođe pokrenula jedan novi projekat preseljenja 50 porodica iz Česminog Luga, ali je došlo do komplikacija.

Neki Romi u Česminom Lugu su rekli da se plaše da napuste sever Kosova, koji se nalazi pod kontrolom Srba, i odu u pretežno albanski južni deo zato što se boje da bi izgubili socijalnu pomoć koju Beograd još uvek plaća.

Ostali su kazali da se, posle onoga što se dogodilo 1999. godine, ne bi osećali bezbedno kada bi ponovo živeli sa Albancima.

SZO će krajem janura ponovo obići izbegličke centre kako bi utvrdila činjenice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.