Kosova Sot: CEFTA nepovoljna po Kosovo

Izvor: S media, 24.Apr.2010, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosova Sot: CEFTA nepovoljna po Kosovo

Vlada Kosova još nije uspela da nadje rešenja oko problema blokade kosovskih proizvoda od strane Srbije i Bosne, dok stručnjaci ocenjuju da se regionalni sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA nije pokazao povoljnim za Kosovo, piše u današnjem broju prištinski dnevnik Kosova Sot.

Zvaničnici zaduženi za CEFTU u Ministarstvu trgovine Kosova rekli su da su tražili od Evropske komisije i drugih mehanizma unutar Evropske unije da pomognu rešavanje tog problema.

Sumrete >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Dervišoli iz Ministarstva trgovine ukazala je da je reč više o političkom nego ekonomskom problemu.

Dodala je da iduće godine Kosovo treba da uzme presedavanje sporauzmu CEFTA i da će Priština nastaviti da traži reseenja za izlaz iz blokade kosovskih proizvoda koja traje više od godinu dana.

Sporazum CEFTA su 2007. godine potpisali Crna Gora, Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Moldavija i UNMIK.

Od proglašenja nezavisnosti Kosova, Srbija ne priznaje pečat kosovske carine, a nedavno je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić izjavio da će u budućnosti morati da se nadje rešenje zacarinske pečate i primenu CEFTA sporazuma u koji je uključeno i Kosovo.

On je tada medjutim naglasio da je za Srbiju prihvatljivo učešće predstavnika Kosova u regionalnim inicijativama, ali samo preko Umnika, a ne u svojstvu samostalne države.

Ekonomski stručnjak Isa Muljaj ocenio je za današnji Kosova Sot da "Kosovo od sporazuma CEFTA ima samo gubitke zbog diskriminacije od strane Srbije i Bosne".

"Bez obzira šta će Kosovo preuzeti presedavanje tokom naredne godine, diskriminacija će se nastaviti i zvaničnici Kosova neće moći da odgovovre na blokade proizvoda od strane drugih država", ocenio je Muljaj.

Predsednik Privredne komore Kosova Safet Gerdzaliu je rekao za dnevnik da postoje tri alternative: od pregovora pa do sprovodjenja mera uzajamnosti.

Medjutim, Gerdzaliu je rekao da u ovoj fazi "rešenja treba tražiti kroz dijalog" i da se u traženje rešenja moraju uključiti i Ministarstvo inostranih poslova i novoformirano Ministarstvo za integracije u vladi Kosova.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

CEFTA nepovoljna po Kosovo

Izvor: Beta, 24.Apr.2010

PRIŠTINA, 24. aprila 2010. (Beta) - Vlada Kosova još nije uspela da nadje rešenja oko problema blokade kosovskih proizvoda od strane Srbije i Bosne, dok stručnjaci ocenjuju da se regionalni sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA nije pokazao povoljnim za Kosovo, piše u prištinski dnevnik Kosova...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.