Kosorova sa Karamarkom o brionskom zapisu

Izvor: Glas javnosti, 23.Apr.2011, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosorova sa Karamarkom o brionskom zapisu

ZAGREB - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor razgovarala je jutros sa aktuelnim ministrom unutrašnjih poslova Tomislavom Karamarko, posle izjave bivšeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića da je Karamarko kao čelnik Protivobaveštajna agencija (POA) Haškom sudu dostavio audio zapis s brionskog sastanka predsednika Franje Tuđmana i njegovih saradnika uoči akcije "Oluja".

Taj audio zapis bio jedan od glavnih dokaza za presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču za >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ratni zločin u kojoj je "Oluja" okarakterisana kao zločinački poduhvat.

Kosorova je izjavila da je jutros razgovarala s Karamarkom o tome i da je od vladine kancelarije za saradnju s Haškim sudom zatražila izveštaj o radu kancelarije u to vreme.

"Čula sam se danas s Karamarkom, ali prethodno sam kao premijerka zatražila od vladine kancelarije za saradnju s međunarodnom krivičnim sudom da se ispitaju sve činjenice koje se ovih dana pominju. Tražim opširniji izveštaj o radu kancelarije u tim vremenima kako bismo na stolu imali sve prave činjenice", izjavila je Kosorova na Mirogoju prilikom polaganja venaca povodom uskršnjih praznika.

Kosorova nije rekla šta joj je Karamarko rekao u razgovoru, ali je naglasila da veruje da će se on oglasiti tokom dana.

Mediji su preneli Mesićevu izjavu da ni on, niti njegov kabinet nikad nisu direktno dostavili neki od Tuđmanovih transkripata Haškom sudu. On je objasnio da je POA, kojoj je tada Karamarko bio na čelu, u podrumskom arhivu našla zvučni zapis Brionskog sastanka, izuzela ga i utvrdila njegovu autentičnost, nakon čega je original predat Haškom sudu.

Mesić tvrdi da je od januara 2001. vlada postala vlasnik celokupne dokumentacije i da su svi zahtevi za dostavljanje transkripata Hagu išli preko vladine kancelarije za saradnju s Haškim sudom.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.