Kosmet ne može biti kriterijum za članstvo u EU

Izvor: S media, 14.Apr.2010, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosmet ne može biti kriterijum za članstvo u EU

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Republike Srbije Milica Delević izjavila je večeras u Beogradu da se pitanje Kosova i metohije ne može pojaviti na listi definisanih kriterijuma za napredak Srbije u procesu evropskih integracija Srbije.

No to pitanje može na različite načine doprineti stavljanju Srbije u odredjeni politički kontekst, kako unutar same zemlje, tako i unutar Evropske Unije, u meri u kojoj polarizuje i same zemlje članice, ali ne može se pojaviti >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << na listi već definisanih kriterijuma, kazala je direktorka Delević za beogradsku meidjsku kuću B92.

Komentarišući izjavu evropskog komesara za proširenje Štefana Filea da ne postoji veza izmedju rešavanja pitanja odnosa Beograda i Prištine i evropskih integracija Srbije, Delevićeva je , istakla da je to faktičko stanje u procesu evropskih integracija

Kriterijumi za definisanje napretka odredjeni još u Kopenhagenu 1993, a za zemlje zapadnog Balkana dodatno pojačani 1999. kada je uspostavljen Proces stabilazacije i pridruživanja, primetila je Delević.

Na pitanje da li upitnik Evropske komisije (EK) za kandidaturu Srbije može biti statusno neutralan o Kosmetu s obzirom da obuhvata veliki broj pitanja o granicama, staniovništvu i td., Delevićeva je kazala da ne veruju da će se neko iznenaditi što će Srbija dati odgovore koji su u skladu sa Ustavom države.

Delević je rekla i kako ne veruje da postoji očekivanje o nekoj vrsti izjašnjavanja Srbije, jer o pomenutim pitanjima ne postoji čak ni saglasnost medju članicama EU", naglasila je ona.

Delevićeva je podsetila da kada je u pitanju EU ne postoji jasan konsensus o tome da li je Kosovo država ili ne, ali da postoji saglsnost da je potrebno da Kosmet bude uključen u integrativne procese, kako na evropskom nivou, tako i u regionu.

"Pitanja koja će doneti Upitnik ni za koga neće biti iznenadjenje, jer su ona usmerena na to da pomognu komisiji koja će sredjivati mišljenja o našoj prijavi za članstvo i tome koliko smo blizu ispunjavanja kriterijuma," kazala je Delević.

Delevićeva je rekla da su upitnici poznati i isti za sve i da se može očekivati da Srbija dobije ista dokumenta kao ranije Hrvatska i Makedonija, a sada Crna Gora i Albanija

Shodno tome "već sada (se) pripremamo za to," kazala je direktorka kancelarije za evropske integracije Srbije.

"Pokazalo se da se svaki napor koji se uloži u proces evropske integracije, makar i unapred, isplati i verujem da ćemo brzinom i kvalitetom odgovora na pitanja iz Upitnika pokazati da treba da predjemo na sledeći korak", poručila je Delević.

Delević je iznela i da se izveštaj koliko je za prvo tromesečje 2010 na unutrašnjem planu efektno ispunjen nacionalni plan za evropske integracije nalazi u vladinoj proceduri, ali da ne veruje da će biti postignut uspeh iz prošlog tromesečja od 97 posto.

"Veoma je teško dostići tih 97 posto, ali ne verujem (ni) da ćemo se vratiti u fazu gde je usvajanje zakona bio problem", rekla je Delević

Direktorka kancelarije je dodala da će tokom ove godine pažna više biti posvećena debati pre usvajanja zakona, njegovoj primeni i proveri uskladjenosti medju samim tim pravnim aktima.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.