Kosanoviću posthumno nagrada za životno delo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Mar.2016, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosanoviću posthumno nagrada za životno delo

Odbor 63. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma doneo je jednoglasno odluku da Nagradu za životno delo posthumno dodeli Dejanu Kosanoviću (1930-2013), saopštio je danas Cebef.

Nagrada, koja se dodeljuje 30. put, biće uručena Kosanovićevim naslednicima na svečanom otvaranju Beogradskog filmskog festivala, 20. marta u Domu omladine Beograd.

Dejan Kosanović bio je jedan od prvih jugoslovenskih diplomiranih reditelja. Apsolvirao je i istoriju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Kao asistent režije sarađivao je sa mnogim poznatim stranim filmskim rediteljima, ali i sa domaćim autorima u filmovima "Kapetan Lesi" Živorada Žike Mitrovića, "Ljubav i moda" Ljubomira Radičevića, "Dvoje" Aleksandra Petrovića...

Kao reditelj realizovao je 35 dokumentaraca ("Đura Jakšić", "Freske", "Istina u okovima", "Legenda o Stefanu Dečanskom", "Opsada Beograda"...) i kratkometražnih filmova ("Lenjin na markama"), kao i više od 200 dokumentarnih TV emisija za jugoslovenske i inostrane televizije.

Objavio je više od 300 članaka, eseja, studija i knjiga o istoriji jugoslovenske kinematografije u zemlji i inostranstvu, najvećim delom posvećenih ranoj filmskoj prošlosti, a posebno se bavio istorijom nemog filma i kinematografskih delatnosti na tlu Jugoslavije.

Kosanović je bio i dekan FDU i šef Katedre za organizaciju filmske i TV proizvodnje.

Značajan je i njegov angažman na mestu direktora Festivala jugoslovenskog filma u Puli koji je kasnije prelaskom u Beograd postao Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kosanoviću nagrada BFDKF-a za životno delo

Izvor: SEEcult.org, 18.Mar.2016

Odbor Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma posthumno je dodelio reditelju, scenaristi i istoričaru filma Dejanu Kosanoviću (1930-2013) nagradu za životno delo BFKDF-a...Nagrada će biti uručena naslednicima Kosanovića na svečanom otvaranju 63. BFDKF-a 20. marta u Domu omladine...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.