Korejska verzija Mojsijevog čuda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2016, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korejska verzija Mojsijevog čuda

I ovog aprila, kao i svake godine, desetine hiljada posetilaca hrle na jugozapadno južnokorejsko ostrvo Đindo sa korpama, kofama, budacima i baterijskim lampama - pod punom opremom za dugo očekivani lov na morske plodove u "korejskoj verziji Mojsijevog čuda".

Reč je o čudesnom ostrvskom festivalu čiji je glavni događaj prirodni fenomen razdvajanja mora - takozvana "korejska verzija Mojsijevog čuda", pri čemu se voda ne razdvoji na dva dela ojednom, kao u biblijskoj priči, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << već se povuče na sat vremena usled dejstva plime i oseke, prenosi južnokorejska agencija Jonhap.

Kada se voda povuče, iza sebe ostavlja morsko dno u dužini od 2,8 kilometra i širini od 40 metara, koje se onda, kao na dlanu, pruža pred posetiocima željnim avanture.

Oni tada kreću u lov, kopajući po mekom, vlažnom pesku u potrazi za svežim školjkama, morskim rastinjem, malim hobotnicama i drugim plodovima mora.

"Ne znam koliko ću morskih stvorenja uhvatiti, ali ovo je izuzetno uzbudljivo", kaže Li Đi-hje, student koji je doputovao sa druge strane zemlje da bi uživao u festivalu na plaži.

Za "morskim blagom" tragaju i grupe srednjovečnih žena, koje podsećaju na kalifornijske kopače iz vremena "zlatne groznice", dok brižni roditelji pričvršćuju deci nepromočive čizme, besomučno ponavljajući stara, dobra bezbednosna pravila.

I dok skupljači grozničavo kopaju, organizatori žurno nastoje da ih sve na vreme povuku dok voda ponovo ne nadođe, navodi Jonhap.

More se ovde obično povlači dva puta na dan - jednom rano ujutro i jednom uveče, mada se vreme plime i oseke neznatno menja na mesečnom nivou.

Godišnji festival na ostrvu Đindo ponos je i dika ostrvljana i susednih gradova provincije Južna Đeola, a jedan od je od deset najpopularnijih festivala u regionu na listi Ministarstva kulture, sporta i turizma, zaključuje južnokorejska novinska agencija Jonhap.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.