Konverzija duga u državni kapital

Izvor: S media, 28.Mar.2010, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konverzija duga u državni kapital

Vlada je donela uredbu po kojoj privatizovana preduzeća koja imaju probleme sa likvidnošću, a redovno isplaćuju zarade, dugove mogu da zamene u državni kapital.

Zvuči neverovatno, ali je moguće: firma ne plaća struju mesecima, dug raste, a ipak umesto tužbe i naplate, neplatiša dobije novog vlasnika u liku Elektroprivrede Srbije. Taj proces je sasvim moguć pod određenim uslovima i stručno se definiše kao "konverzija duga u vlasništvo“.

Upravo po tom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << osnovu, odlukom Vlade, EPS je postao delimični vlasnik medijske kuće Politika, tekstilnog kombinata Raška, a uskoro možda i RTB Bora.

"Mislim da je to pogubno za Elektroprivredu Srbije. Time se umrtvljuju sredstva koja smo trebali da uberemo od prodate električne energije. Šta vi radite sa tim preduzećima? Za sada ništa, zaista nemamo strategiju šta bismo radili sa tim vlasničkim udelom“, objašnjava direktor Direkcije za distribuciju električne energije Životije Jovanović.

Sa druge strane, u "Srbijagasu“ izgleda nemaju problema sa različitim delatnostima i upravljanjem, jer su samostalno kupili deo vlasništva u osiguranju i informatici, a konverzijom duga vlasnički su prisutni u proizvodnji veštačkog đubriva u pančevačkoj Azotari, ali i izradi staklene ambalaže, što je posao paraćinske fabrike stakla.

Osnovna delatnost im je, da podestimo, uvoz i distribucija gasa.

"Sva kreditna zaduženja i ostalo ići će na račun srpske fabrike stakla. Radi se o tržišnim projektima zasnovanim na tržišnim idejama i tržišnim potencijalima, sa idejom da se svako radno mesto u fabrici stakla sačuva, a da se osposobi proizvodnja koja će biti profitabilna“, kaže direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Privreda u Srbiji EPS-u duguje preko 20 milijardi dinara i koliko bi to moglo biti novog vlasničkog udela, za sada se ne zna precizno.

Deo ekonomista smatra da bi masovna konverzija bila loše rešenje, ali i da je u nekim slučajevima, kada se bira između stečaja i konverzije, taj princip dobra mera.

"Da li je pametno konvertovati neka potraživanja, pametno je ako iza toga stoji jasna strategija. Država je u ovom slučaju Politike, ako ne želi da utiče na vlasništvo na dugi rok da to konvertuje i to proda“, navodi ekonomista Svetske banke Dušan Vujović.

"Mislim da država treba polako da se povlači iz regulacije i davanja. Ona treba da stvori zakonski okvir a mi ćemo sami rešavati probleme koje imamo“, ističe predsednik kompanije "Metalac"Dragoljub Vukadinović.

Ono oko čega su svi saglasni, jeste činjenica da naplata duga kod nas traje,što bi narod rekao, "kao gladna godina“.

Naime, prema podacima Svetske banke, da bi se u Srbiji naplatila sporna potraživanja po osnovu komercijalnih ugovora, potrebno je u proseku čekati 635 dana i proći 36 različitih procedura, na koje se potroši čak 28 odsto vrednosti duga.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.