Izvor: B92, 14.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konvencija Pokreta za Kosovo i Metohiju

Beograd -- Pokret za Kosovo i Metohiju, koji čini 47 političkih stranaka, asocijacija i nevladinih organizacija, održao je u Beogradu prvu konvenciju, na kojoj je usvojena deklaracija, koja bi trebalo da bude dokument za samit EU u Solunu. U deklaraciji se, između ostalog, traži temeljno preispitivanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN sa stanovišta održivosti i izvodljivosti na Kosovu i Metohiji. Predsednik Srpskog pokreta otpora Momčilo Trajković ocenio je da nedostatak nacionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i međunarodne strategije za rešavanje situacije na Kosovu predstavlja uzrok lošeg stanja u ovoj pokrajini. Na Kosovu i Metohiji Evrope treba da bude koliko treba, a Srbija treba da bude prisutna koliko mora. A mora jer bez nje nema rešenja, poručio je Trajković na skupu kome, prema procenama izveštača, prisustvuje oko 1 500 ljudi.

Inače, u Sava centru nije bio predsednika Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović. U naknadnoj izjavi novinarima, Momčilo Trajković je rekao: "Oni koji su i po prirodi posla, a i po kolegijalnosti trebalo da danas budu ovde sa nama. Pre svega mislim na gospodina Čovića, koji je dosta toga učinio da smanji značaj ovog skupa, ali, kao što vidite, nije uspeo. A ja sam mu uručio pozivnicu i pozvao ga lično, njegovo mesto je bilo ovde, danas je trebalo da budu svi tu, pošto nemaju šansu da dođu na Kosovo i Metohiju. Želim da verujem da su stvarno mnogo zauzeti i da imaju mnogo drugih poslova, vađnijih poslova od ovoga i u tom smislu želim da tražim objašnjenje", rekao je Trajković.

Pozdrav i poruku Nebojše Čovića pokušala je da pročita Ljiljana Beloš iz Koordinacionog centra, ali joj to nije bilo dozvoljeno. "Dužna sam da informišem javnost da je na početku skupa pročitano pismo gospodina Čovića kojim se on izvinjava, zahvaljuje na pozivu i izvinjava što nije mogao da prisustvuje. Način na koji je to pismo propraćeno je apsolutno zahtevao da se obratim skupu i dam pojašnjenje, obzirom da sam se protokolu najavila da dolazim umesto gospodina Čovića pošto je on odsutan i na putu i da želim da se obratim, i kada sam to rekla gospodinu Trajkoviću, on je rekao da ne može", rekla je Ljiljana Beloš.

O ovom incidentu, Trajkovic kaže: "Ona nije ni predviđena da govori. Ovo je konvencija. Čak nije ni najavljena. Gospodin Čović je u pismu, u stvari nejgov šef kabineta, obavestio nas je da gospodin Čović neće doći, ali nas nije obavestio da će doći gospođa Beloš, i mi, jednostavno, nismo želeli da od naše konvencije, političke konvencije gde govorimo mi, napravimo tribinu. Nije bilo mesta, pogotovo, da činovnici Koordinacionog centra govore na jednom ovakvom skupu. Da je gospodin Čović došao, imao bi vremena i prostora da govori koliko želi. Ja smatram da gospodin Čović treba da nastavi da radi taj posao, ali treba da učini napor da okupi sve političke faktore, da se uključimo u rešavanje tih problema", rekao je Trajković.Prisutnima se obratio i predsednik Demohrišćanske stranke Vladan Batić, rekavši da na njemu učestvuje u svojstvu građanina i Srbina zabrinutog za sudbinu Kosova i Metohije. Batić je poručio da je krajnje vreme da ujedinjena Srbija zakuca na vrata UN i povrati izgubljeni susverenitet nad delom svoje teritorije. On je je četiri godine protektorata na Kosovu ocenio kao "bruku i sramotu za UN".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.