Izvor: B92, 21.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontakt-grupa podržala ocenu Eidea

Njujork -- Članovi Kontakt-grupe saopštili su da je potrebno učiniti veći napredak u postizanju standarda na Kosovu.

Kontakt-grupa složila sa stavom specijalnog izaslanika UN-a za ocenu standarda Kai Eideom, koji im je usmeno podneo izveštaj. U Beogradu je to ocenjeno kao dobar korak - problem je, kako smatraju stručnjaci, to što se ne zna jasna strategija Srbije prema Kosovu.

Kontakt grupa, odnosno Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Rusija, zatražile >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su od kosovskih lidera da pojačaju napore za formiranje stabilne multietničke demokratije u toj pokrajini. Oni smatraju da je to od suštinske važnosti za bilo kakav razgovor o budućem stausu pokrajine. "Dalji napredak u postizanju standarda mora biti učinjen sada i tokom procesa određivanja budućeg statusa", stoji u saopštenju, koje prenosi AP. Kontakt grupa smatra i da ukoliko se učini dovoljno u primeni standarda, pregovori o statusu Kosova bi počeli i pre kraja 2005. godine.

Dušan Bataković, savetnik predsednika Srbije za Kosovo, ocenjuje u izjavi za B92 da je dobro što je Kontakt grupa prihvatila realističnu procenu Kai Eidea o ispunjenosti stadarda na Kosovu: "Kontakt grupa ima veliku ulogu u rešavanju budućeg statusa Kosova. S toga je dobro da je u toj grupi zemalja zaduženih za pitanje Kosovo došlo do preovlađivanja realističke procene razvoja situacije, što je kažem od naročite koristi za sve one koji dobro shvataju da bi bilo kakva žurba sa pitanjem statusa na Kosovu dovela do neizbežno negativnih i nesagledivo loših posledica."

Međutim, iako je to na neki način plus za Beograd, i dalje se ne govori o eventualnoj delegaciji koja bi učestvovala u svim tim pregovorima. Koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić u Kažiprstu Radija B92 je rekao da je odlaganje odluke problem organizovanosti. Prema njegovim rečima, problem je i to što nije jasno šta je vlast u Beogradu smislila kao rešenje za Kosovo: "Mogu da smislim da su oni zapravo ovako rešili - hajde da kupimo vreme."

Janjić kaže i da su pregovori oko Kosova već u toku, kao i da se sada čeka odluka generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofija Anana o tome ko će biti predstavnik za razgovore o statusu pokrajine: "Kai Eide, koji je bio jedan od ozbiljnih kandidata, je odustao. Što se tiče preostalih, tu je Karl Bilt sa vrlo ozbiljnim šansama da bude pregovarač, tu su Ahtisari i Amato. Lično mislim da bi za ovu ulogu bio najbolji Karl Bilt, jer je neutralan u odnosu na ekonomske interese, što Ahtisari nije, a i neutralan u odnosu na prerano iznošenje ideje, što je Amato uradio sa svojom Međunarodnom kriznom grupom za Kosovo."

S druge strane, albanski dnevnik Zeri piše da je već postignuta saglasnost da bivši finski predsednik Mati Ahtisari bude specijalni izaslanik za utvrđivanje budućeg statusa Kosova. Ahtisari je, prema "Zeriju", obezbedio podršku generalnog sekretara UN, Kofi Anana koji ga je angažovao u nekoliko misija kao svog specijalnog izaslanika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.