Izvor: B92, 31.Okt.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konstituisana Skupština Vojvodine

Novi Sad -- Skupština Vojvodine koja je konstituisana u subotu, dobila je najmlađu pokrajinsku administraciju.

Novoizabrani predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš iz koalicije "Zajedno za Vojvodinu" ima 30 godina, a novi predsednik pokrajinske Vlade Bojan Pajtić, 34.

Međutim, prvo zasedanje novog saziva pokrajinskog parlamenta, osim izbora čelnih ljudi Skupštine Vojvodine, obeležio je i jedan incident. Naime, zbog izbora Kostreša za predsednika pokrajinskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << parlamenta 36 poslanika Srpske radikalne stranke napustilo je zasedanje, neposredno pre izbora predsednika Skupštine.

Šef odborničke grupe SRS u pokrajinskom parlamentu Milorad Mirčić, kaže da SRS smatra da članu LSV Bojanu Kostrešu, mandat nije mogao da bude verifikovan jer mu je on ustupljen nakon roka predviđenog za dostavljanje spiska poslanika koje kandiduju stranke. Mirčić je dodao i da SRS nema ništa protiv da Kostrešu mandat bude verifikovan, ali isključivo poštovanjem procedure.

Verifikaciona komisija pokrajinske Skupštine je priznala mandat Bojana Kostreša, a to je učinio i pokrajinski parlament, nakon čega je Kostreš i izabran za predsednika Skupštine Vojvodine. Za predsednika pokrajinske Vlade izabran je Bojan Pajtić koji kaže da će program njegovog kabineta biti prvenstveno razvojni. On je rekao da će ciljevi Vlade biti "razvoj Vojvodine kao moderne evropske regije, evropske Vojvodine u evropskoj Srbiji kao i razvoj privrede, poljoprivrede i poboljšanje standarda gradjana".

U pokrajinsku Vladu, pored demokrata, uključeni su i Savez vojvođanskih Mađara, koalicija "Zajedno za Vojvodinu" i Pokret Snaga Srbije. Za potpredsednike skupštine Vojvodine izabrani su Borislav Novaković i Martin Zloh iz DS, Šandor Egereši iz SVM i Đorđe Bašić iz PSS.

Na pokrajinskim izborima, koji su održani 19. septembra i 3. oktobra, SRS osvojila je 36 mandata, DS 34, SVM 11, Socijalistička partija Srbije osam, koalicija "Zajedno za Vojvodinu", PSS i DSS po sedam, a Reformisti Vojvodine i G17 Plus po dva. Po jedan mandat osvojile su Demokratska stranka vojvođanskih Mađara, koalicija "Subotica naš grad", kao i grupe građana iz Inđije, Plandišta, Ade i Bačkog Petrovca. G17 plus nije želela da uđe u Vladu pošto se u njoj već nalaze članovi PSS, dok je DSS odbio učešće u vlasti zbog toga što u toj stranci ne žele da sarađuju sa LSV, koja je takođe član vladajuće koalicije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.