Izvor: B92, 21.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kongres SAD o rezoluciji o Kosovu

Vašington -- U Kongresu SAD uskoro nova rezoluciju o Kosovu, kojom se traži da rešenje bude prihvatljivo za obe strane.

Prema saznanjima B92, ta rezolucija, rezultat rada srpskog kokusa, u Kongresu bi trebalo da se nađe vrlo brzo, u narednih nekoliko dana. Savetnik predsednika Srbije Dušan Bataković kaže da rezolucija dodatno dobija na značaju jer javnsoti SAD pokazuje inicijativu srpske strane.

"SAD su globalna svetska sila koja ima veliki uticaj na rešavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prilika na Kosovu. Upravo zato je ta vrsta inicijative, koja poziva na nalaženje međusobno usaglašenog rešenja Beograda i Prištine, veoma korisna za naše nacionalne interese", kaže on.

Sličnu rezoluciju početkom oktobra jednoglasno je usvojio i Senat SAD. U toj rezoluciji se Beograd i Priština pozivaju da dogovorom reše pitanje budućnosti Pokrajine, bez unapred određenog ishoda pregovora o statusu Kosova. U tom tekstu se ne pominje nezavisnost Kosova, već poziva na kompromisno rešenje i naglašava da status Kosova mora da odražava potrebe, ciljeve i želje obe strane.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.