Izvor: B92, 03.Mar.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konferencija šefova policije Jugoistočne Evrope

Beograd -- U Beogradu je u ponedeljak počela dvodnevna međunarodna konferencija šefova policije jugoistočne Evrope na kojoj će biti razmotrene mogućnosti usklađivanja viznih režima balkanskih zemalja sa evropskim standardima, kao i problem trgovine ljudima. Skup pod nazivom "Liberalizacija viznog režima i trgovina ljudima" održava se u okviru Procesa saradnje zemalja Jugoistočne Evrope, a organizuje ga Srbija i Crna Gora u svojstvu predsedavajućeg. Šef diplomatije SCG Goran Svilanović, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otvarajući skup, pozvao je sve predstavnike zemalja učesnica da pojačaju napore na usaglašavanju sa evropskim standardima i poboljšanju međusobne saradnje kako bi se borili protiv organizovanog kriminala i trafikinga. On je rekao da treba presjeći mreže organizovanog kriminala koje prolaze kroz region, te da treba delovati preventivno.

On je rekao da je liberalizacija viza veoma važna za integraciju ovih zemalja i da im je potrebna pomoć Evrope da ojačaju granične strukture i uvedu moderne pasoše zaštićene od falsifikata. Svilanović je rekao da je veoma važno da zemlje u regionu odgovore na sve izazove organizovanog kriminla, jer bi u suprotnom to imalo negativne poruke za investitore. Specijalni koordinator Pakta za stabilnost Erhard Busek rekao je da uspostavljanje zone slobodne trgovine u regionu nije moguće, ako se ne reši pitanje režima viza. Busek je rekao da je rad na olakšavanju viza moguć, samo ako bude koordinacije na regionalnom nivou i dodao da će liberalizacija viza olakšati cirkulisanje ljudi i roba i poboljšati borbu protiv trafikinga. On je naveo da je kao prvo treba usaglasiti nacionalno zakonodavstvo u skladu sa evropskim i šengenskim pravilima, kako bi se uspešno borili protiv organizovanog kriminala i trgovine ljudima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.