Izvor: B92, 08.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konferencija o Kosovu: Reakcije

Beograd, Priština -- Beograd smatra da se konačno rešenje može doneti samo pod okriljem UN-a, Priština ne želi da se izjašnjava o spekulacijama.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je svaka konferencija o budućem statusu Kosova prihvatljiva ukoliko se odvija pod okriljem Saveta bezbednosti UN. Tadić je novinarima u vojnoj bazi Medevce u Kopnenoj zoni bezbednosti rekao da je čitav pregovarački proces o statusu Kosova započeo u UN i Savetu bezbednosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Konferencija mora da ima taj pravni krov UN. Modalitete pregovaračkog procesa određuju i Beograd i Priština, ali i međunarodni činioci. Još jednom naglašavam da je Savet bezbednosti jedina krovna struktura ispod koje može legitimno i zakonito da se odvija pregovarački proces", rekao je predsednik Srbije.

On je upozorio međunarodnu javnost na nedavnu izjavu predsednika Kosova Fatmira Sejdiua koji je kazao da Albanci moraju biti mirni do 10. decembra i ocenio da je takva izjava pretnja miru.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić kaže da su spekulacije o održavanju međunarodne konferencije o statusu pokrajine "sasvim neosnovane" i da mogu da izazovu zabune u domaćoj javnosti i "zato što bi to na neki način izmestilo ceo proces rešavanja sa koloseka na kome se sada nalazi", kazao je Samardžić za agenciju Beta.

Dodao je da su UN okvir koji "može, treba i mora" da nađe rešenje za pitanje Kosova, "na šta se u potpunosti oslanja državna politika".

A u Prištini navode da tamošnji zvaničnici još nisu dobili predlog o održavanju međunarodne konferencije o statusu Kosova i ne žele da prejudiciraju ili spekulišu o tome.

"Nema ničega zvaničnog oko ovog pitanja. To što se može sa ubeđenjem reći je da se ne može povući nikakva paralela između Kosova i Bosne, jer se radi o dve različite stvari", kazao je portparol prištinskog tima za pregovore o statusu Kosova Skender Hiseni novinarima u Prištini.

Kosovski Srbi: Podeljena mišljenja

Lavrov razgovorao sa Išingerom

Šef ruske diplomatije Lavrov se u razgovoru sa predstavnikom EU u pregovaračkoj "trojci" za Kosovo, Volfgagngom Išingerom usprotivio utvrđivanju vremenskih rokova za pregovore o statusu Kosova.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, Išinger je danas o rešavanju statusa Kosova podrobnije razgovarao i sa zamenikom ministra spoljnih poslova Vladimirom Titovim i predstavnikom Rusije u "trojci" Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

"Sa ruske strane naglašena je neophodnoset strogog pridržavanja usaglašenim principima 'trojke' o izbalansiranom posredovanju, privrženosti Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, koja predstavlja temelj za rešavanje kosovskog problema", navodi se u saopštenju.

Lideri kosovskih Srba različito ocenjuju Išingerovu najavu o održavanju završne pregovaračke konferencije. Član beogradskog pregovaračkog tima Goran Bogdanović izjavio je da u nije dobro izlaziti s novim inicijativama uoči nastavka direktnih razgovora.

On smatra da je sada najvažnije usresrediti se na razgovore u Briselu 14. oktobra. "Konferencija je nešto što može na neki način da liči na Rambuje i onda je to 'uzmi ili ostavi', što je opasno", rekao je Bogdanović.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović ocenio je da je najava međunarodne konferencije o Kosovu korak napred i dokaz da su principi koje Srbija zagovara uvaženi.

"Ne mogu unapred da kažem da je to nešto veoma dobro, ali mislim da ima dobrih strana", ocenjuje Ivanović.

Janjić: Konferencija nije dobra

Analitičar Dušan Janjić ocenjuje da Beograd ima malo šansi da izađe kao pobednik sa međunarodne konferencije o Kosovu.

Međunarodna konferencija je logičan način da se proces završi i jedina mogućnost da se zadovolje zahtevi Beograda od trenutka kada su njegovi predstavnici rekli da su prioritet statusna, pa tek onda tehnička pitanja, rekao je Janjić i dodao da je samo bilo pitanje dana kada će Kontakt grupa postići saglasnost o tome.

"To je dokaz da je Beograd na pogrešnom putu kojim srlja od novembra 2004", rekao je Janjić povodom izjave predstavnika Evropske unije u pregovaračkoj trojci za Kosovo Volfganga Išingera da postoji mogućnost održavanja završne pregovaračke konferencije, slične Dejtonskoj, krajem novembra ili početkom decembra.

"Inistiranjem na statusnim pitanjima o kojima se može diskutovati samo na konferenciji Beograd je sebe krajnje neprezno doveo u situaciju iz koje ima veoma malo šansi da izađe kao pobednik", rekao je Janjić.

Prema njegovim rečima, Beograd je time skratio proces jer se konferencije, umesto definisanjem budućeg statusa, bave konačnim statusom.

"Konferencija se mora završiti za najduže sedam, osam dana i tada se sve lomi, a da biste ušli u konferenciju, iza sebe morate imati većinu velikih sila koja se pitaju", kaže Janjić i dodaje da je Beograd u model konferencije uleteo u trenutku loše međunarodne reputacije.

"Na osnovu svega toga brzo će se videti stvarne ambicije Beograda i to da li predstavnici Beograda lažu kada kažu da neće podelu. Ubrzati status i doći tako brzo do nezavisnosti Kosova, a pričati da ste protiv nje, može samo neko ko ima plan B, a to je očigledno podela", kaže Janjić i dodaje da ne isključuje da je Beograd uleteo u konferenciju sa idejom da izbori podelu.

Prema Janjićevim rečima, Išinger ne bi izašao u javnost sa idejom o konferenciji da ne postoji minimalna spremnost Moskve da je prihvati.

Druga ideja zbog koje je Beograd "uleteo" u konferenciju jeste namera da kaže: "Nećemo EU", što je veoma opasno za građane Srbije, kaže Janjić.

Server: Konferencija ne bi ništa promenila

Analitičar vašingtonskog Instituta za mir Danijel Server ocenio je da organizovanje međunarodne konferencije za Kosovo slične Dejtonskoj ne bi ništa promenilo u pregovorima o statusu Kosova.

"Ljudi ne smeju zaboraviti šta se dogodilo u Dejtonu. U Dejtonu je rešenje nametnuto, a nisam siguran da će se to dogoditi u ovom slučaju", rekao je Server.

"Nisam uveren da bi takva konferencija nešto bitno promenila. Svi će doći s nepromenjenim staovima. Jedino je bitno da li bi takav skup pomogao tome da se uopšte dođe do nekog rešenja", izjavio je Server za BBC.

On je rekao da ne veruje u mogućnost trećeg rešenja u kom će svi biti podjednako zadovoljni ili nezadovoljni "jer obe strane igraju na sve ili ništa i na kraju će jedna strana dobiti, a druga izgubiti".

Jeremić: Srbija spremna na pregovore u bilo kojoj formi

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je Beograd spreman da učestvuje u pregovorima o budućem statusu Kosova i Metohije, u kojoj god formi oni bili, sve dok su pod okriljem Ujedinjenih nacija.

"Srbija veruje da je kompromisno rešenje za budući status Kosova moguće postići jedino kroz direktne pregovore dveju strana. Srbija će biti spremna da učestvuje u direktnim pregovorima kakav god format da oni imaju", rekao je Jeremić, povodom izjava da bi o Kosovu mogla biti organizovana međunarodna konferencija.

"Ono što je izuzetno važno za nas, jeste da nijednog trenutka pregovarački proces ne izgubi legitimitet i pokroviteljstvo UN", istakao je Jeremić na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa holandskim ministrom za evropske poslove, Fransom Timermansom.

Jeremić je naglasio da Beograd veruje da je kompromisno rešenje moguće postići i da će takvo rešenje biti potvrđeno u Savetu bezbednosti UN, dodajući da pregovarački proces ne treba oročavati ali ni bespotrebno prolongirati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.