Izvor: B92, 19.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konferencija ministara inostranih poslova SEECP

Beograd -- U Beogradu je u sredu odrzana Konferencija ministara inostranih poslova devet balkanskih zemalja okupljenih u Procesu saradnje u jugositocnoj Evropi. Oni su se zalozili za puno postovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nepovredivost granica svih balkanskih zemalja. Savezni ministar inostranih poslova Goran Svilanovic izjavio je da su ucesnici skupa razgovarali o ciljevima koje zele da ostvare kratkorocno. "To su unapredjenje i saradnja u oblasti energetike, formiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zone slobodne trgovine sa vise od 50 miliona ljudi, unapredjenje saobracaja i komunikacije i udruzivanje napora u suprotstavljanju organizovanom kriminalu i svim kriminalnim i teroristickim aktivnostima", rekao je Svilanovic. On je naveo i o cemu su vodjeni glavni razgovori: "O tome u kom pravcu zelimo da razvijamo nas region, kako zelimo da jacamo balkanski identitet i kako zelimo da odbranimo samu rec Balkan od svih negativnih prizvuka. Mislim da je izrazeno zajednicko uverenje da zemlje u ovom regionu dele identicne vrednosti, a to je nastojanje da se prikljuce evropskim i evroatlantskim integracijama i da jedni druge zelimo u tom nastojanju da podrzimo i ocekujemo podrsku od svih u medjunarodnoj zajednici".

Pored jugoslovenskog ministra spoljnih poslova Gorana Svilanovica, na sastanku su ucestvovali i sefovi diplomatija Albanije Arta Dade, BiH Zlatko Lagumdzija, Makedonije Slobodan Casule, Rumunije Mirca Dzoana i Turske Ismail Dzem. Delegacije Bugarske i Hrvatske, koja u Procesu ima status aktivnog posmatraca, predvodili su zamenici ministara Ivan Petkov, odnosno Vesna Cvjetkovic Kurelec, a Grcku je predstavljao generalni sekretar MIP Demetri Dolis. Sastanku su kao gosti prisustvovali predstavnici Pakta za stabilnost jugoistocne Evrope, OEBS, sef UNMIK Mihael Stajner i sef delegacije EU u Beogradu Dzefri Baret.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.