Konferencija OEBS-a  - vanredni izazovi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2015, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konferencija OEBS-a - vanredni izazovi

Zaoštravanje odnosa Rusije i Turske i najava susreta ministara spoljnih poslova dve zemlje na ministarskoj konferenciji OEBS-a u Beogradu donekle podižu značaj predstojeće konferencije. Pored toga, najvažnija tačka dnevnog reda biće svakako i borba protiv terorizma. Pitanje je međutim koliko će događaj u Beogradu uspeti da doprinese rešavanju tih problema s obzirom na različite poglede učesnica na te krize.

Redovna konferencija OEBS-a u Beogradu, ali izazovi čini se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vanredni. Ovo je možda prvi spoljno-politički poduhvat predsedavanja jednom organizacijom od 57 zemalja u teškim uslovima, gde se Srbija ne pojavljuje kao predmet rasprave i problema, već kao konstruktivan predsedavajući koji nastoji da stvori atmosferu koja će pomoći rešavanje tih problema, kaže državna sekretarka u ministarstvu spoljnih poslova Roksanda Ninčić.

Problemi - od migrantske krize, preko teorističkih napada do sve zaoštrenijih diplomatskih odnosa. Čekaju se potezi međunarodnih institucija, ali uz već suprotstavljene stavove njenih članica, posebno zapada i Rusije, pitanje je kakav je dogovor moguć

"Teško je očekivati da se na ovoj ili nekoj sledećoj međunarodnoj konferenciji nađe definitvno rešenje za problem terorizma. To je toliko složeno globalno pitanje, da zahteva mnogo međunarodnih napora. Sada su to vojni ali u suštini bez većih političkih odnosno diplomatskih pritisaka, koji će potrajati dugo, neće tu biti rešenja tako brzo. Ova konferencija trebalo bi da tome da doprinos", rekla je Ninčić.

Ona smatra da su upravo zbog svih kriza izazovi za OEBS veći neko ikad.

„OEBS je preuzeo značajnu ulogu u rešavanju ukrajinske krize jer je jedina međunarodna organizacija koja je bila prisutna na terenu kroz posmatračke misije. Značaj OEBS-a je mnogo porastao ne samo što je vidljiviji nego je percipirano da mnogo aktivnosti koje iz različitih razloga ne mogu da se odvijaju na drugim mestima i kroz druge kanale, mogu kroz OEBS", dodala je Ninčić.

Sa druge strane, direktor Centra za studije jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber za Radio- televiziju Vojvodine sumnja da ministri spoljnih poslova na konferenciji OEBS mogu da pronađu rešenje za sve veće globale krize, i dodaje da je neophodna evropska i transatlantička saradnja

„Ne znam da li je OEBS okvir u kojem će se naći rešenje. Ja mislim da osim nekih pojedinačnih zemalja niko ne gleda na OEBS kao instituciju koja to može da reši ali naravno to može da bude neki okvir u kojem će se videti ti nesporazumi" objašnjava Biber.

Komentarišući predsedavanje Srbije OEBS-om i ministarsku konferenciju u Beogradu, kaže je bitno što se zapadni Balkan uključuje u rešavanje evropskih problema

„Evropske zemlje već dugo čekaju signal od zemalja regiona da one ne traže samo članstvo, nego i ulogu u rešavanju problema . Sa druge strane pitanje je koliko te zemlje uključujući i Srbiju imaju kapaciteta da reše ta pitanja koja prerastaju velike probleme. Ugled zemlje svakako raste u Rusiji i na zapadu ali to nije dovoljno da bi mogla da igra takvu ulogu, ali može da da signal da je spremna da se uključi u taj proces i daje prostor za to", dodaje Biber.

Državna sekretarka dodaje da su upravo krize potput ukrajinske i terorističkih napada podigle značaj ove konferencije, što je uobičajeno jer se očekuje otvaranje puta za njena rešenja.

„Situacija u Ukrajini sada je mirnija i u prvi plan izbio je terorizam ali ni to nije nova tema za OEBS jer je na ministarskoj konferenciji prošle godine u Bazelu usvojena Deklaracija o terorizmu" rekla je Niničić. OEBS zaključke donosi konsenzusom a s obzirom na sve veće podele među pojedinim članicama, na testu će biti koliko volje imaju da se ove godine nađe zajedničko rešenje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.