Konferencija Kosovo i arapski svet

Izvor: B92, 25.Avg.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konferencija Kosovo i arapski svet

Fatmir Sejdiu (FoNet, arhiva)

Priština -- Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju očekuje da će arapske zemlje vrlo brzo priznati nezavisnost Kosova.

Pozdravljajući početak međunarodne konferencije "Kosovo i arapski svet" u Prištini, Sejdiju je rekao da je cilj konferencije uticaj na arapske zemlje da priznaju Kosovo i da se otklone predrasude da se pitanje Kosova može uzeti kao presedan i u drugim sukobima u svetu.

"Kosovo je očekivalo i očekuje da i arapske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemlje što pre priznaju novu realnost na Kosovu i da se priključe drugim zemljama koje su to učinile", rekao je kosovski predsednik.

Sejdiju je rekao da institucije Kosova garantuju da će se ostvariti demokratske vrednosti za sve građane Kosova, bez obzira na nacionalnu, versku ili rasnu pripadnost.

"Kosovo i ranije i sada daje dokaze da će biti faktor stabilnosti i da razvija dobre odnose sa svim zemljama, sa svim susedima, uključujući tu i Srbiju, nezavisno od toga što Srbija i dalje ima oštru retoriku prema najmlađoj državi u svetu", rekao je kosovski predsednik.

Međunarodnu konferenciju "Kosovo i arapski svet" organizuje Forum nevladinih organizacija "Forum 2015". Učesnici konferencije su naučnici, publiciste, novinari i predstavnici civilnog sektora koji imaju uticaja u arapskim zemljama.

Turska lobira za nova priznanja

Turska neprekidno lobira za priznavanje Kosova među arapskim i islamskim zemljama, izjavio je u Prištini turski ministar zadužen za međunarodnu saradnju Said Jazidžioglu.

Posle odvojenih susreta sa predsednikom i premijerom Kosova Fatmirom Sejdijuom i Hašimom Tačijem, Jazidžioglu je rekao da je Turska ponudila Kosovu podršku u mnogim oblastima.

"Turska je ponudila Kosovu podršku u mnogim oblastima i to će učiniti i u budućnosti. Posebno nudimo pomoć u oblasti diplomatije, jer se među zemljama Islamske konferencije angažujemo za priznanje Kosova kao nezavisne države", rekao je turski ministar.

On je najavio intenziviranje odnosa Turske i Kosova, a poseban doprinos tome, rekao je, biće otvaranje ambasada dve zemlje u Prištini i u Ankari.

Turska će pomoći i u ekonomskom razvoju Kosova, zaključio je turski ministar.

Sejdiju je visoko ocenio saradnju sa Turskom, navodeći da je zvanična Ankara bila među prvim zemljama koje su priznale Kosovo.

"Turska je među prvim državama koje su priznale Kosovo kao nezavisnu državu i veoma je angažovana u podsticaju ekonomskom razvoju i drugim oblastima", rekao je Sejdiju.

Kosovski predsednik je najavio da će vrlo brzo biti imenovani kosovski ambasadori u inostranstvu, među kojima i predstavnik u Ankari.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sejdiju se od Arapa nada - priznanju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Avg.2008

PRIŠTINA - Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju izrazio je danas nadu da će arapske zemlje vrlo brzo priznati nezavisnost Kosova...U govoru učesnicima konferencije "Kosovo i arapski svet" u Prištini, Sejdiju je rekao da je cilj konferencije uticaj na arapske zemlje da priznaju Kosovo...Kako...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.