Koncept velike Albanije nije prestao da postoji

Izvor: S media, 01.Nov.2010, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koncept velike Albanije nije prestao da postoji

Državni sekretar u ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas da opasan koncept "velike Albanije" nikada nije prestao da postoji, ali da u praksi ne može nikada da zaživi jer za tako nešto ne može biti saglasnosti političkih snaga u Evropi i svetu.

"Kada god je kakva incidentna situacija, ili kada god se dogadjaju neke velike političke tenzije ili frikcije onda se koncept velike Albanije pojavi i dobije na publicitetu" rekao je Ivanović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
On je naveo da je u prethodnom i prvom sazivu kosovskog parlamenta bio svega jedan, jedini poslanik koji je zvanično zagovarao takav koncept i dodao da ne isključuje mogućnost da će tokom sledećih izbora, zbog nagomilanih socijalnih problema i zbog mnogo drugih problema na koje kosovska vlada nije mogla da da odgovor, taj koncept jednostavno poslužiti kao zamena.

"Smatram da je taj koncept kao takav opasan, ali da praktično ne može nikada da zaživi jer za tako nešto teško da iko može dobiti saglasnost neke značajne političke snage u Evropi, a pogotovu ne u svetu" rekao je on.

Komentarišući učešće dela političkih predstavnika Albanaca iz Preševa i Bujanovca u subotu na skupu u Tirani koji su podržali ideju koju promoviše "Lista prirodne Albanije" o stvaranju jedinstvene države svih Albanaca na Balkanu, Ivanović je kazao da to može da znači samo povećan pritisak na Vladu Srbije u cilju dobijanja nekakvih povlašćenije ili bolje pozicije.

Deo političkih predstavnika Albanaca iz Preševa i Bujanovca podržali su u subotu u Tirani ideju koju promoviše "Lista prirodne Albanije" o stvaranju jedinstvene države svih Albanaca na Balkanu , zasnovanu na političkoj platformi da se mirnim putem objedine delovi teritorija susednih država na kojima Albanci čine većinsko stanovništvo.

Zaključak skupa u Tirani je da će se Lista za "prirodnu Albaniju" obratiti Medjunarodnom sudu pravde u Hagu zahtevom za revidiranje Londonske konferencije konferencije iz 1913 godine, kao i Berlinskog kongresa, da bi se, kako se tvrdi, ispravile greške prema Albancima koje su nastale nakon povlačenja osmanlija sa ovih prostora.

Skupu su prisustvovali predstavnici opštine Preševo Rami Mustafa, potpredsednik Orhan Redžepi i predsednik Partije demokratskog progresa Jonuz Musliju.

Skupu nisu prisustvovali lider Partije za demokratsko delovanje i jedini poslanik iz reda Albanaca u Skupštini Srbije Riza Haljimi i funkiconer te stranke i predsednik Opštine Bujanovac Šaip Kamberi.

Ideja "prirodne Albanije" je jedinstvena država svih Albanaca na Balkanu u kojoj bi oni imali ista prava, a reč je o delovima teritorija Makedonije, Grčke, Kosova, Crne Gore i Srbije.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ivanović: Koncept "velike Albanije" i dalje postoji

Izvor: Blic, 01.Nov.2010

Državni sekretar u ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas da opasan koncept "velike Albanije" nikada nije prestao da postoji, ali da u praksi ne može nikada da zaživi jer za tako nešto ne može biti saglasnosti političkih snaga u Evropi i svetu..."Kada god je kakva incidentna...

Nastavak na Blic...

Koncept "velike Albanije" neostvariv

Izvor: RTS, 01.Nov.2010

Kad god se događaju neke političke tenzije, koncept "velike Albanije" dobije na publicitetu, kaže Oliver Ivanović, komentarišući subotnji skup u Tirani. Koncept "velike Albanije" u praksi nikada ne može da zaživi, smatra Ivanović. ..Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.