Konačan dogovor DS-SPS?

Izvor: B92, 19.Jun.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačan dogovor DS-SPS?

Beograd, Brisel -- Kako B92 saznaje, lista "Za evropsku Srbiju" i koalicija oko SPS-a usaglasile su konačan dogovor da formiraju skupštinsku većinu. U DS-u tvrde da dogovor nije postignut.

Portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan negirala je da su vođeni bilo kakvi zakulisni tajni pregovori o formiranju koalicije i vlade Srbije. Ona je rekla da očekuje da će do toga uskoro doći i da svi događaji na političkoj sceni ukazuju na to da će lista "Za evropsku Srbiju", predvođena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << DS-om, formirati vladu.

"Naravno da smo spremni da budemo vrlo ekspeditivni u tom poslu, shodno očekivanjima građana da brzo dobiju vladu, ali takođe želimo da taj posao uradimo na javan i transparentan način, što znači da očekujemo da uskoro uđemo u formalne, javne i zvanične pregovore i da shodno tome na vreme o njima obavestimo javnost, kao i o rezultatima pregovora", kazala je Trivanova.

"Nema potreba za stalnim spekulacijama u javnosti i korišćenja takozvanih neimenovanih izvora kojima se zbunjuje javnost. Mi ćemo sve što je u vezi sa formiranjem koalicije na vreme reći i obavestiti o tome javnost", rekla je protparolka DS-a.

Podsetimo, izvori B92 naveli su da bi odluka o većini mogla biti saopštena nakon vikenda, a da bi vlada u Skupštini mogla biti izabrana u narednih deset dana.

Ipak, još nije dogovorena podela svih resora, odnosno ministarstava.

Iako su predstavnici SPS-a demantovali da uopšte vode pregovore tokom protekle dve nedelje, njihovi nezvanični pregovori su se intenzivirali.

Ova vlada imala bi podršku 102 poslanika liste "Za evropsku Srbiju-Boris Tadić", 20 poslanika koalicije SPS-PUPS-Jedinstvena Srbija, sedam poslanika stanaka manjina, ali i 13 poslanika LDP-a.

Naime, LDP je najavio da će podržati koaliciju liste "Za evropsku Srbiju" i koalicije okupljene oko SPS-a "za formiranje evropske vlade". To ukupno čini 142 poslanika.

Zvanično, pregovori idućih dana

S druge strane, ministar ekonomije i lider G17 plus Mlađan Dinkić kaže da bi nova, "jasno proevropska" vlada Srbije trebalo da bude formirana do kraja iduće ili početkom nedelje koja sledi, a idućih dana morali bi da počnu i zvanični pregovori sa Socijalističkom partijom Srbije.

Šutanovac: Vlada se formira

Ministar odbrane Srbije i potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac izjavio je da je u toku formiranje vlade Srbije.

"Vlada se formira, biće sve u redu", kazao je Šutanovac novinarima po završetku vojne vežbe "Vidra 2008" u blizini Turije, u Vojvodini. Potpredsednik DS-a izrazio je optimizam po tom pitanju i uverenje da će i u novoj vladi ostati na funkciji ministra odbrane.

Dinkić je to rekao posle susreta sa evropskim komesarom za proširivanje Olijem Renom u Briselu.

"Naša vlada će u narednom periodu biti sastavljena od partija koje su, s jedne strane, članice Socijalističke internacionale, i G17 plus, koja će biti jedina partija članica Evropskih narodnih partija, sa druge strane", rekao je Dinkić.

U gotovo svim zemljama Evropske unije na vlasti su stranke iz EPP-a, rekao je on. "Mi želimo da održimo balans između jakog privrednog razvoja, koji je cilj G17 plus, i socijalno odgovorne države, što je, pre svega, cilj Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije", rekao je Dinkić.

Krkobabić: Nema obaveštenja o dogovoru

Predsedavajući Skupštine Srbije Jovan Krkobabić izjavio je da još ne može da zakaže nastavak konstitutivne sednice parlamenta jer ga niko nije obavestio o tome da je postignuta skupštinska većina.

"Još nisam dobio obaveštenje o dogovoru o skupštinskoj većini i dok se to ne desi, nije moguće zakazati nastavak konstitutivne sednice", rekao je Krkobabić.

Na pitanje da li je bilo razgovora o skupštinskoj većini i o formiranju nove vlade, Krkobabić, koji je i predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije, rekao je da on ni s kim nije razgovarao o tome.

Milosavljević: Istorijska šansa

Potpredsednik G17 plus Tomica Milosavljević smatra da SPS, ukoliko podrži proevropsku vladu, "ima istorijsku šansu" da se svrsta u red stranaka sa socijaldemokratskom i evropskom orijentacijom.

On je, gostujući u emisiji Poligraf na TV B92, rekao i da ukoliko SPS ne odustane od koalicionog sporazuma sa DSS-om i SRS-om u Beogradu, G17 neće podržati ni manjinsku vladu koju bi na republičkom nivou napravili Demokratska stranka i socijalisti.

"Beograd je motor razvoja Srbije i naravno da je za nas neprihvatljivo da na republičkom nivou bude formirana vlada koja ima proevropsku orijentaciju i koja vodi računa o brzom ekonomskom razvoju i socijalnoj brizi za građane Srbije, a da, sa druge strane, imamo opoziciju u glavnom gradu", naveo je Milosavljević.

Iako bi, prema najavama iz DS-a, vlada mogla biti formirana i do kraja ove nedelje, u toj stranci kažu da, ipak, strpljivo čekaju da koalicija oko SPS-a ozvaniči prekid pregovora sa narodnjacima i radikalima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.