Izvor: B92, 23.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komisija: Mnogo odgovornih u aferi S.Č

Podgorica -- Komisija za utvrđivanje rada policije u "aferi S.Č" smatra da je vrh MUP CG doprineo tome da taj slučaj preraste u aferu.

Ta komisija je ocenila da je MUP Crne Gore tome doprineo pre svega zbog političkih ambicija tadašnjeg ministra policije Andrije Jovićevića. "Nijedna ličnost iz političkog vrha države ne pominje se u policijskim spisima ove afere", konstatovala je Komisija, čije nalaze objavljuje podgorička "Republika".

Komisiju je ranije formirala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vlada Crne Gore, ali javnost o tome još nije obaveštena.

List navodi da je Komisija zaključila da je Jovićević svojim najbližim saradnicima davao podstrek za vođenje afere s motivom koji najviše liči na karijerizam i političke ambicije. "Odlučujuću ulogu u aferi, pored Jovićevića, imali su njegov pomoćnik Mićo Orlandić, koji je i danas na istoj fukciji u MUP-u, šef Tima za borbu protiv trgovine ljudima Milan Paunović, sadašnji nacelnik Uprave MUP-a za pogranične poslove, i upravnica NVO Sigurna ženska kuća' Ljiljana Raičević. Aferi je dobrim delom doprineo i međunarodni faktor", ocenila je Komisija, ne navodeći na koga se to odnosi.

U policijskoj dokumentaciji "slučaja S.Č" i na osnovu intervjua sa službenicima MUP-a, Komsija je utvrdila da se ne pominje nijedno ime iz političkog vrha vlasti. Komisija je zaključila i da je policija napravila niz ozbiljnih propusta u "slučaju S.Č" zato što je nije kontrolisala kao stranu državljanku i zbog toga što je nije izolovala posle prvih optužbi koje je ona iznela, piše list.

S.Č. je opisana kao sugestibilna osoba, skromnih intelektulanih svojstava i sumnjivih moralnih vrednosti i kao uživalac narkotika, piše list ii dodaje da je Komisija navela da je prilikom analize rada policije pokušala da kontaktira s Jovićevićem, ali da on nije bio voljan da razgovara.

Andrija Jovićević je rekao da nije upoznat sa izveštajem Komisije, da ne može da komentariše nalaze Komisije jer ih nije video i da trenutno nije u Crnoj Gori. Na pitanje da li je tačno da je odbio da razgovara s članovima Komisije, on je izbegao odgovor i rekao da će govoriti kad bude video izveštaj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.