Izvor: Glas javnosti, 16.Dec.2010, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolundžija: DS podržava otvaranje tajnih dosijea

BEOGRAD - Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju u Skupštini Srbije Nada Kolundžija rekla je danas da Demokratska stranka podržava donošenje zakona o otvaranju tajnih dosijea i spremna je da sutra počne razgovore o usaglašavanju tog zakonskog predloga s koalicionim partnerima.

Ona je novinarima u parlamentu rekla da je predlog zakona koji je podneo Srpski pokret obnove (SPO) u proceduru upućen pre tri dana, što je premalo vremena za tako važan zakon da bi se postigla saglasnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i da je potrebno vreme da se usaglasi njegov tekst.

"Mi smo sad skinuli oznaku hitnosti, zakon (koji je predložio SPO) ostaje u proceduri i mi smo spremni da počnemo dogovore oko tog zakona. Sprovođenje tog zakona podrazumeva dobijanje mišljenja vlade, jer su za njegovo sprovođenje neophodna sredstva", kazala je Kolundžija novinarima u parlamentu.

Prema njenim rečima, treba usaglasiti i rokove za sprovođenje zakona. Kolundžija je navela da je predloženi zakon jako važan i da ga treba doneti, jer se tiče ljudskih prava i potrebno je da se sprovede. Upitana da li DS podržava ideju da se objavi spisak doušnika, Kolundžija je kazala da je to osetljivo pitanje, ali da lično podržava tu ideju.

"Moramo da pitamo i Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti da li neke odredbe ovog zakona krše odredbe zakona koji već postoji. Nemam ništa protiv da se objave svi podaci o svima. To je pre svega pitanje da li društvo time dobija, ako jednu tešku mračnu stranicu otvori i iščitava do kraja i onda je mirne savesti zatvori", navela je Kolundžija.

DS danas nije podržao predlog SPO-a da se Predlog zakona o otvaranju tajnih dosijea po hitnom postupku uvrsti u dnevni sednice. Taj predlog nije podržala ni Socijalistička partija Srbije. Predlog SPO-a podržali su poslanici G17 plus, Lige socijaldemokrata Vojvodine, poslanički klub manjina, Socijaldemokratska partija, kao i opoziciona Liberalno-demokratska partija.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.