Koliko su ozbiljne posledice klimatskih promena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2019, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko su ozbiljne posledice klimatskih promena

Već 25 godina, svakog 17-og juna u svetu se obeležava Svetski dan borbe protiv deratizacije i suše, koje predstavljaju pretnju i našoj zemlji, budući da se nalazimo u regionu, koji je jedan od najugroženijih posledicama klimatskih promena.

Kao ključni globalni problem, ministar zaštite životne sredine, Goran Trivan, navodi devastiranje zemljišta.

Pitanja degradacije zemljišta i suše, pitanja su našeg opstanka na planeti, kaže ministar Goran Trivan. Ističe >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je upravo zemljište, od svih resursa koje posedujemo, izloženo  najvećem uništavanju.

Šta mi to radimo kao civilizacija? da li je moguće da krčenjem šuma i pretvaranjem zemljišta u poljoprovredno, i da li različitim merama i uništavanjem tog zemljišta imamo svest o tome šta radimo. i da taj resurs, skrećem pažnju, nije neograničen,izjavio je za RTV Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine

Mi smo u regionu koji je jedan od najugroženijih na globalnm nivou što se tiče klimatskih promena, pre svega zbog povećanja srednje godišnje temperature vazduha, i zbog pojave klimatskih anomalija koje dovode do intenzivnih padavina i vrlo česte pojave poplava rekao je Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu.

Bez pošumljavanja nema borbe protiv klimatskih promena, kaže ministar Trivan. Ipak, navodi da se drugu godinu zaredom  na konkurs za pošumljavanje, javlja malo lokalnih samouprava  kao i da će novca za te namene biti sve više. U Srbiji je stepen pošumljenosti sada oko 31 odsto, a trebalo bi da bude 42. U Vojvodini je situacija još gora, od preporučenih 12 posto, pošumljeno je tek nešto više od 6 procenata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.